I ove jeseni Planinarsko društvo Medvednica iz Zagreba organizira  Dječju  planinarsku školu za djecu osnovnoškolske dobi, od 7 do 15 godina.

Prijave kreću danom objave obavijesti  i traju do popunjenja škole ( 30 polaznika).  Upisi u dječju planinarsku školu bit će 11. rujna 2024. godine   Škola će početi 14. rujna prvim izletom,  a onda  sve do kraja  studenog slijede predavanja, izleti i vježbe,  sve usklađeno s programom školovanja Hrvatskog planinarskog saveza.  Prilikom upisa polaznici će dobiti plan i program Male planinarske škole.  Škola se izvodi tijekom najmanje sedam dana boravka u planini.

Po završetku škole svi polaznici koji će prisustvovati na 70 % predavanja i izleta dobit će diplomu Hrvatskog planinarskog saveza o završenoj dječjoj planinarskoj školi. Predavači i vodiči izleta iskusni su planinarski vodiči, licencirani od strane Komisije za vodiče Hrvatskog planinarskog saveza te pedagozi i odgajatelji educirani za rad s djecom.

Teme koje će se obrađivati na predavanjima: kretanje po planini, planinarski putovi i obilaznice, ponašanje u planini, planinarska oprema, opasnosti u planini, HGSS, prva pomoć u planini, orijentacija, korištenje karte i kompasa, visokogorstvo, penjanje, tehnička (penjačka) oprema, speleologija, pripreme za odlazak na izlet, boravak u planini, planinarske kuće, domovi, skloništa, prehrana u planini, poznavanje planina, planinarska organizacija, planinarska literatura, povijest planinarstva, meteorologija, zaštita prirode.

IZLETI:

Zapadna Medvednica, Slavonija, Lika, Velebit i Gorski Kotar.

Vježbe: kretanje u planini, čvorovi, izrada rukohvata, korištenje karte i kompasa (orijentacija), podizanje šatora, izrada improviziranog zaklona).

Predavanja, izleti i vježbe prilagođeni su uzrastu polaznika.

Plan izleta i vježbi podložan je promjenama, sukladno vremenskim i drugim uvjetima na terenu.

Članski doprinos u organiziranju škole iznosi 50 eura u što je uključena majica, dnevnik i zamka. Sudionici izleta snose troškove prijevoza i prehrane.

Voditelj Dječje planinarske škole: Irena Hustić, planinarski vodič i Helena Kukec Grgić, pripravnik za planinarskog vodiča.

Prijave: Irena na mob 091 489 9767,  ili na mail Društva; pd.medvednica@hps.hr te obavezna prijavu i na formu

Veselimo se našem druženju i izletima

Poštovane planinarke i planinari, ljubitelji prirode i ljepota Lijepe naše, pozivamo Vas na Četvti DEDIN POHOD koji  će se održati u subotu, 15.06.2024. godine na Ponikvama, livadi na obroncima Zapadne  Medvednice.

Od 9 do 9,30 predviđeno je okupljanje sudionika Pohoda uz planinarski doručak.

Po okupljanju  ćemo se prisjetiti  našeg Dede i njegova entuzijazma u razvoju planinarstva,  upoznati prisutne s Dedinom obilaznicom i turom kojom će se pohoditi.

U 10.00  pohod bi započeo odlaskom na stazu

             PONIKVE-GLAVICA-BIZEK-KAMENI SVATI-JAVORŠČAK-PONIKVE                               

Na Ponikvama i uz stazu  sudionicima ćemo ponudi piće i po povratku grah a sve začiniti druženjem uz pjesmu i ples. 

Nastavljamo prošlogodišnju aktivnost; PLANINARSKE IGRE na kojima će se planinari zabaviti kroz:

  1. Povlačenje užeta
  2. Bacanje kamena s ramena
  3. Skakanje u vreći – štafeta
  4. Trčanje s jajem u žlici – štafeta
  5. Mrvljenje kukuruza – štafeta

Na  Pohodu ćete moći nabaviti Planinarsku obilaznicu Željko Avdagić Deda kao i  Knjižicu Dedinog pohoda a oni kojima je to treći pohod dobit će zasluženjo priznanje (značka).

Molimo Vas da radi  lakše organizacije događaja najavite svoj dolazak, na mail Društva  pd.medvednica@hps.hr ili na mobitele broj 091 4899 767 i 091 509 4562.

Polazak:  7,00 sati Ilica 421Povratak:  0ko 22 sata
Prijevoz:  autobusČlanski doprinos: 45 eura na bazi 30 izletnika
OPIS IZLETA:   BAŠKE OŠTARIJE su krško polje dugačko oko četiri i široko jedan kilometar na nadmorskoj visini od 926 metara. Nalaze se dvadesetak kilometara od Karlobaga sa jedne strane i gotovo isto toliko od Gospića sa druge strane .Na tom prijevoju se Velebit dijeli na Srednji i Južni dio.   SUBOTA  Dolazimo do hostela Baške Oštarije i nakon kraćeg odmora krećemo na vrh Debela Kosa (972m) a zatim na Kubus. Na stazi prolazimo oštarijska vrata i dolazimo do planinarskog doma Prpa. Nakon kraćeg odmora nastavljamo  do vrha Butinovača (1127 m). Na putu do vrha jednim manjim dijelom prolazimo Premužićevom stazom.  U nastavku se  spuštamo  na prijevoj Dabarska Kosa, odakle autobusom odlazimo do hostela Čeline gdje nas čeka večera. Na stazi dužine  10 km penjemo  visinsku razliku od  550 m . Trajanje hoda oko 5 sati.   NEDELJA  Nakon doručka autobusom odlazimo do prijevoja Dabarska Kosa.   Grupa A -kreće Premužićevom stazom do skloništa i starog sela  Skorpovac, odakle se nakon odmora preko starog sela Radlovca spušta do sela Čaćići na Jadranskoj magistrali  gdje  čeka autobus. Dionicu dužine  18 km  na kojoj savladavamo 400 uspona  i 950 m spuštanja prelazimo za cca 7 sati hoda. Grupa B – spušta se do Karlobaga i odatle autobusom odlaze do sela Čaćići. Na dionici dužine 8 km nema uspona no spust od  900 m nije zanemariv.
 Ostale važe informacije.  
Spavamo u Hostelu Čelina, cijena spavanja …………….20 eura          
Ne treba vreća za spavanje.
 
Cijena večere subota                    
-teletina ispod peke …………………………..20 eura                    
-gulaš ……………………………………………………10 eura  

Cijena doručka u nedjelju …………………………………..  7 eura  

Ukoliko se dogovorimo možemo na povratku osigurati ručak.
Težina staze  
Subota:
K-2, T-2, VR3
 
Nedjelja
Grupa A.. K-3, T-1, VR-3.
Grupa B.. K-1, T-1, VR-2                             

K-2 = 5 do 7 sati hoda,
K-3 = od 7 do 9 sati hoda,
T-1 = hodanje bez upotrebe ruku i pomagala,
VR-1= do 250 metara visinske razlike,
VR-2 = od 250 do 500 metara visinske razlike
VR-3= od 500 do 750 metara visinske razlike  
Oprema:  Planinarska uvjetovana vremenskim uvjetima
Vodiči:   Dragan Turkalj, Irena Hustić
Napomena:  Hrana i piće iz ruksaka, minimalno 2,5 litre vode
Prijave putem forme a  informacije  Irena na mobitel 0914899767
Prijavom na izlet svaki član Društva potvrđuje da je upoznat sa zahtjevima izleta, da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da ima uplaćenu članarinu HPS-a za tekuću godinu, da prihvaća trasu izleta, te pristupa izletu na vlastitu odgovornost. Sudionik je dužan tijekom izleta slušati upute vodiča. U slučaju loših vremenskih prilika ili drugih nepredviđenih okolnosti, vodič ima pravo promijeniti rutu ili otkazati izlet.
Polazak: 7,00 sati Ilica 421Povratak: oko 20 sati
Prijevoz: AutobusČlanski doprinos za izlet (akontacija) 25 eura na bazi 30 izletnika
Opis: 8.30 okupljanje pohodnika uz pavlinski samostan (žig KT 24 PPF), te dobrodošlicu organizatora i grada domaćina . Upis pohodnika i društava. 9:20 pozdravna poruka organizatora pohoda. 9.30 organizirani polazak pohodnika i dječje grupe sa vodičima i pripravnicima PD Tuhobić iz centra Crikvenice do spoja na pl. put 1001 (žig KT36 RPO). Nastavak “Ljubavnom cesticom”. 10.30 dolazak planinara na utvrdu Badanj (72 m, žig KT35 RPO). Ovjera KT PPF Odmor. Oko 11.00 nastavak pohoda prema Grižanama. 14.00  dolazak pohoda u Grižane-Belgrad – kaštel Grižane (žig KT22 PPF)  dvorišni prostor kapele Majke Božje Sniježne u Belgradu – okrijepa i prigodni program, ovjera dnevnika pohoda PPF i prodaja suvenira, podjela zahvalnica planinarskim društvima. Druženje. Organizator će se pobrinuti da se i djeca sudionici pohoda druže i dobro zabave. Po dolasku u Grižane bit će upriličene viteške igre.
Težina staze: Dužina staze oko 7 km, K1 – Umjereno zahtjevno manje od 5 sati hoda, T1 – tehnički nezahtjevna, VR – 2, umjereno lagano, penjanja visinske razlike oko 350 metara
Oprema: Standardna planinarska definirana vremenskim uvIjetima
Vodiči: Žarko Cvetković i Irena Hustić
Napomena: Dnevnik pohoda..2 eura,  Obilaznica PPF.. 7 eura, za vrijeme pohoda hrana i piće iz ruksaka, po završetku pohoda u Grižanima piće i grah po povoljnoj cijeni
Prijave putem FORME  a informacije na 091 509 4562 Žarko i 0914899767 Irena 

Prijavom na izlet svaki član Društva potvrđuje da je upoznat sa zahtjevima izleta, da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da ima uplaćenu članarinu HPS-a za tekuću godinu, te pristupa izletu na vlastitu odgovornost. Sudionik je dužan tijekom izleta slušati upute vodiča. U slučaju loših vremenskih prilika ili drugih nepredviđenih okolnosti, vodič ima pravo promijeniti rutu ili otkazati izlet.

Velika i Mala Paklenica
06. – 07.04.2024.
Polazak:  Ilica 421 u 6,00 sati Povratak:  Nedjelja u kasnim večernjim satima
Prijevoz:  autobus Članski doprinos prijevoz i organizacija izleta:

55 eura na bazi 30 izletnika

Nacionalni park Paklenica

je po proglašenju drugi nacionalni park u Hrvatskoj, proglašen još 19. listopada 1949. godine, tek nekoliko mjeseci nakon NP Plitvička jezera. Paklenica je prvi put bila proglašena Nacionalnim parkom još 1929. godine, ali zakonom kojeg je trebalo revidirati svake godine, a što se nije činilo.

Dana 7. srpnja 2017. godine NP Paklenica je upisan na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine u Europi kao dio zajedničke svjetske baštine 13 zemalja pod nazivom „Bukove prašume u Karpatima i drugim područjima Europe”. Riječ je o 2031 hektaru šume na lokacijama Suva draga – Klimenta i Oglavinovac – Javornik u Nacionalnom parku Paklenici. Iznimnost predloženih iskonskih bukovih šuma u nacionalnim parkovima Sjevernom Velebitu i Paklenici temelji se na njihovoj izvornosti, geografskom položaju, starosti i veličini.

Naše ture obići će jedan dio planinarskih putova u Velikoj i Maloj Paklenci organizirajući se tako da budu ture prilagođene svim planinarima koji žele posjetiti taj dio naše domovine.

OPIS TURA:

Subota, 06.04.2024.

Krećemo s parkinga Nacionalnog parka i dijelimo se u

GRUPA A

Kreće put Male Paklenice. Kanjon Male Paklenice poznat je po svojoj „divljini“ i netaknutoj prirodi.. Potok Male Paklenice je 12,5 km dug, a izvire ispod Vlaškograda, iz nekoliko izvora. Mala Paklenica u pravilu ima vode u koritu uzvodno od odvojka staze za Njivu Lekinu, dok u donjem dijelu presušuje. Lijeva pritoka Male Paklenice, Orljača je također bujični tok koji ljeti presušuje. U kišovitom dijelu godine kad kanjonom teče voda, staza je neprohodna.
Osam kilometara nizvodno od izvora, Mala Paklenica oblikuje oko 2 km dug kanjon obilježen strmcima visokim i do 300 m. Kanjon je mjestimično širok svega 10 metara

Dužina staze od polažita do smještaja je oko 12 kilometara i na putu se penje visinska razlika od 850 metara. U jednom krećem dijelu put je osiguran sajlom a ovisno o količini vode u kanjonu moguće je da će se trebati pregaziti rijeka pa o tome treba voditi računa . Očekivano vrijeme hoda je 8 sati.

 

GRUPA B

kreće Velikom Paklenicom i usput posjećuje Manitu peć. Manita Peć je špilja, jedina u Parku koju možemo posjetiti. Temperatura u špilji je oko 9 stupnjeva pa za obići je potrebna topla odjeća.  Dolina Velike Paklenice duga je 14,5 km. Zbog vodonepropusne litološke podloge od izvora Velike Paklenice, pa do njenog  sutoka s Brezimenjačom, voda je u koritu Velike Paklenice prisutna tijekom cijele godine. Naša tura duga je 12 kilometara uz visinsku razliku 830 metara. Očekivano vrijeme trajanja hoda je 7 sati.

GRUPA C

Kreće Velikom Paklenicom do smještaja. Dužina puta 8 kilometara, visinska razlika 500  metara. Vrijeme trajanja hoda 5 sati.

NEDJELJA 07.04.2024.

U domu se odjavljujemo u 7,30 sati. Zajedno krećemo put Anića kuka preko Njiva Lekinih i zajedno stižemo do pod Anića kuk i tu

GRUPA A

penje Anića kuk ( uspon na Anića kuk traje oko 30 minuta i savladava visinsku razliku od 140 metara). Dužina staze 11 km, uspon ukupno 500 metara, trajanje hoda  7 sati.

Anića kuk je najveća stijena na Velebitu i najznamenitija stijena u Hrvatskoj. Stijena je viša od 300 metara, a među alpinistima je glasovita po svojoj razvedenosti, brojnim penjačkim pravcima i prevjesima. Osobito se ističe njezin prepoznatljiv prevjesni klin. U podnožju Anića kuka je zelena livada  Anića luka s izvorom.

GRUPA B

nastavlja do autobusa, uz zaustavljanje u Anića Luki)  koji nas čeka na parkingu Velike Paklenice. Dužina staze 9,5 km, visinska razlika koja se penje 360 metara, vrijeme hoda   5 sati.

Važne obavijesti.

Cijena ulaznice u Nacionalni park………………………………. 8 eura

Cijena noćenja Planinarski dom/Radmića dvori……………  8/15 eura

Cijena ručak/večera po dogovoru       …………………………  8 – 15 eura

Piće se može kupiti u smještaju

Signala na smještaju nema ali se može kupiti………………  2 eura

Cijena ulaznice u Manitu peć …………………………………….. 5 eura

Težina staze

Grupa A:K 3, vrlo zahtjevno, T 4, vrlo zahtjevno, duže i zahtjevnije staze, osigurani putovi, konstantno

penjanje, VR4, zahtjevno

Grupa B, Subota: K2, Zahtjevno, T 1, nezahtjevno, VR 4, zahtjevno

Nedjelja, : K2, zahtjevno, T1, nezahtjevno, VR2, umjereno lagano

Grupa C:K1, nezahtjevno, T1, nezahtjevno, VR2, umjereno lagano

Oprema:  Planinarska uvjetovana vremenskim uvjetima, kabanica, naglavne lampe štapovi, rukavice
Vodiči: Irena Hustić, Tomislav Letinčić, Dragan Turkalj
Napomena:  Na putu hrana i piće iz ruksaka. Obavezno uzeti minimalno 2 litre vode a grupa koja ide kroz Malu Paklenicu minimalno 3 litre vode. Na smještaju može se dopuniti zaliha vode
Prijave putem forme najkasnije do 20.03.2024.  informacije Irena na mob 0914899767 . a uplate članskog doprinosa za prijevoz i organizaciju izleta najkasnije do 27.03.2024.

Prijavom na izlet svaki član Društva potvrđuje da je upoznat sa zahtjevima izleta, da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da ima uplaćenu članarinu HPS-a za tekuću godinu, da prihvaća trasu izleta, te pristupa izletu na vlastitu odgovornost. Sudionik je dužan tijekom izleta slušati upute vodiča. U slučaju loših vremenskih prilika ili drugih nepredviđenih okolnosti, vodič ima pravo promijeniti rutu ili otkazati izlet.

ŽBEVNICA

3. izlet Opće planinarske škole

24.03.2024.
Polazak:   .

U 6 sati i 30 min, Ilica 421

Povratak:

Oko 21 sat

Prijevoz:

Autobus

Članski doprinos za izlet (akontacija):

37 eura na bazi 30 izletnika.

Opis: Ćićarija je brdovita visoravan u sjeveroistočnom dijelu Istre i pruža se u smjeru od sjeverozapada na jugoistok. Duga je oko 45 km, a široka 10 do 15 km, sa prosječnom visinom od 750 m. Njezin je zeleni pokrov isprekidan bijelim liticama, pa se taj dio Istre naziva i Bijela Istra.

U blizini državne granice Hrvatske i Slovenije na 1014 m/nv nalazi se Žbevnica, vrh na Ćićariji.

Žbevnica je najzapadniji Hrvatski tisućnjak. Južna strana Žbevnice je strmo odsječena i šumovita.

Vrh je označen zidanim kamenim kupom poput stoga sijena. Vrh je točka HPO (Hrvatska planinarska obilaznica) i IPP (Istarski planinarski put). Nedaleko od vrha u kamen je ugrađen metalni tuljac sa žigom. Gotovo cijelo brdo, pa time i sam vršni dio, je prostrana livada. Pogled s vrha je izuzetno lijep i nije ometan u svim smjerovima. Posebno upečatljivi su vidici prema Ćićariji, Učkoj i cijelom Istarskom poluotoku. Oko 35 minuta hoda od vrha nalazi se planinarska kuća Žbevnica. To je brvnara HPD-a Planik iz Umaga.

Naša tura započinje u selu Trstenik, te po planinarskoj stazi 106 stižemo do vrha Žbevnice. Nakon polusatnog odmora krećemo prema planinarskoj kući, te dalje do sela Brest gdje nas čeka autobus. Na ruti prelazimo dionicu od 8 km i svladavamo 300 metara visinske razlike u vremenu od oko 4 sata.

Težina staze: K1 umjereno zahtjevno, manje od 5 sati hoda

                            T2 umjereno zahtjevno, hodanje i povremena upotreba ruku

                            VR2 umjereno lagano, visinska razlika 250 do 500 metara

Oprema:

Standardna planinarska definirana vremenskim uvjetima

Vodiči:

Dragan Turkalj

Napomena:

Hrana i piće iz ruksaka

Prijave putem FORME, a informacije 0915275591 Dragan  
Slapnica u Žumberku
9. ožujka 2024.
Polazak: Zagreb 8.00 sati – Krašić 9.00 sati okupljanje Povratak:  oko 18 sati
Prijevoz:  automobili ili kombi Članski doprinos: 19€ na bazi punih auta
 

Slapnica je zanimljiva rijeka ili potok koja opravdano nosi svoje ime zbog niza malih slapova. Skoro pa na ušću u Slapnicu su dobro poznati slapovi: Brisalo koji je na Dubokom potoku i Vranjački slap na potoku Vranjak, dio su našeg plana obilaska. Ova rječica s nizom pritoka u kraćoj dubokoj potočnoj dolini, kanjonu, jako osciliraju količinom vode, a u ovom našem terminu izleta za očekivati je veći vodostaj i bogatiji doživljaj slapova. Cijelo obilazno područje dijelom je Parka prirode “Žumberak – Samoborsko gorje”.

Automobile ostavljamo kod Matin most i započinjemo s kružnim obilaskom, prvo do slapa Brisalo, uzvodno kroz Duboki potok do Zidana pećina (obilazimo ako bude suho), a onda u Pećno odakle se spuštamo prema nekadašnjem naselju Vranjak Žumberački odakle počinje vrludanje po dobro ugaženoj stazi, prelazimo potok Vranjak, a onda malo zaobilazno dolazimo do kataklizmičke scene izvaljenog drveća ispod stijene s koje pada voda i tvori Vranjački slap. Za 10min smo na kolnom putu i polazimo uzvodno uz Slapnicu do mjesta gdje smo ostavili auta. I ova dionica je jako atraktivna, lijepe kaskade i žubor vode opuštaju i okrjepljuju, privlače pozornost i bude želju za fotkanjem.

Ovakva trasa  ima nešto oko 14km ili oko 6 sati hodanja s odmorima. Potrebno je dodatna pažnja na dijelu trase uz vodu, po kamenju i preko drveća, neke dionice su dobro osigurane čeličnim sajlama i klinovima, ništa strašno i nemoguće, niti fizički zahtjevno, dapače jako zanimljivo, ali eto, uzima vremena, bitno je da ne promočimo obuću i noge.

 

Težina staze: Kondicijski zahtjevno – K2; tehnički umjereno zahtjevna – T2; visinska razlika oko 500m, Visinska razlika umjereno lagano  – VR2
Oprema:  Planinarska uvjetovana vremenskim uvjetima, kabanica, naglavna lampa, štapovi obavezno i gojzerice.
Vodič: Josip Anušić, mob. 098 43 42 93
Napomena:  Hrana iz ruksaka i 2 lit. Vode.
Prijave putem obrasca, forme na LINKU
Osorčica – vrhovi Sveti Mikula i Televrin
02.03.2024.            
Polazak u 6 sati Ilica 421 Povratak: oko 21 sat
Prijevoz:

Autobus

Članski doprinos za izlet (akontacija)

47 eura na bazi 30 izletnika

Opis:

Sv. Mikula je najljepši vrh na otoku Lošinju. Na njemu stoji prastara kapela sv. Nikole (u lokalnom govoru sv. Mikule) građena od tesana kamena. U njoj je planinarska upisna knjiga, a sama kapela može poslužiti kao zaklon od kiše i sunca jer je stalno otvorena.

U Malom je Lošinju 1886. osnovano turističko društvo, a njegovi su članovi već iduće godine (28. ožujka 1887.) poveli na najviši otočni vrh Televrinu (589 m) austrijskog prijestolonasljednika Rudolfa, a poslije potaknuli gradnju planinarske staze iz Nerezina na vrh Sv. Mikule. Ta se staza i danas koristi kao najkraći prilazni put na Sv. Mikulu.

Od Nerezina krećemo prema Osorčici. Zavojite  staza nas na početku vodi kroz suhozide  a onda iznad ruševina Velikog Dvora i kroz šumarak izlazi na prijevoj Počivalica, 247 m/nv i dalje kroz stoljetnu borovu šumu i oštar kamenja do kapelice Svetog Mikule (vrh HPO visine 567 m) odakle puca zadivljujući pogled na lošinjsku obalu. Nakon odmora i fotografiranja krećemo na Televrin, nastavljamo prema planinarskoj kući Svetog Gaudenta te se nakon kraćeg zadržavanja spuštamo u Osor gdje nas čeka autobus.

Težina staze: K 1 –kondicijski umjereno zahtjevno –  manje od 5 sati hoda, T2 – tehnički umjereno zahtjevno, povremena upotreba ruku i VR 3- umjereno zahtjevno visinska razlika 500-750 m

Staza je dužine 13 kilometara visinska razlika oko 600 metara i vrijeme trajanja hoda 5 sati.

Oprema: Standardna planinarska definirana vremenskim uvjetima, Obavezni štapovi i naglavne lampe
Vodiči: Irena Hustić
Napomena: Hrana i piće iz ruksaka, ponijeti minimalno 2,5 litre vode
Prijave putem FORME a informacije  Irena na broj mobitela 091 4899 767
DEDINA OBILAZNICA  

1.    izlet Opće planinarske škole

25.02.2024.
Polazak: 8 sati s Ponikvi Povratak: u popodnevnim satima
Prijevoz: Vlastiti Članski doprinos za izlet (akontacija)
Dedina obilaznica: Planinarsku obilaznicu Željko Avdagić Deda je uredilo planinarsko društvo Medvednica u spomen na Željka Avdagića Dedu, istaknutog planinara, speleologa i ljubitelja prirode. Proteže se zapadnim dijelom Medvednice,a veže 10 kontrolnih točaka;  KT1 – špilja Veternica, KT2 – kamenolom Bizek, KT3 – Kameni Svati, KT4 – izvor Javorščak, KT5 – Grajfova Kopanja, KT6 – planinarski dom Risnjak, KT7 – slap Sopot (najviši slap na Medvednici),KT8 – Talijanove pećine, KT9 – slap Farendol,  KT10 – polu špilja Podsvinjarčica.

Opis: Naša tura, kružna trasa dijela Dedine obilaznice, započinje i završava na Ponikvama do kojih se dolazi Zelenom magistralom iz Gajnica. Na kraju asfaltiranog puta je parkiralište gdje se mogu parkirati automobili i odakle krećemo. Ponikve su visoravan na 500 m/nv, livada i šuma okružene brežuljcima sa dva potoka koja tu i poniru. Od Ponikvi krećemo na izvor Javorščak, Kamene svate, kamenolom Bizek i planinarski dom Glavica te opet do Ponikvi. Na Glavici se možemo okrijepiti hranom i pićem. U 4 sata hoda prelazimo stazu duljine 12 km i savladavamo uspon od 455 metara.

Težina staze:    Kondicijski K1-umjereno zahtjevno, manje od 5 sati hoda

Tehnički T1 – nezahtjevno, hod bez upotrebe ruku i ostalih pomagala

Visinska razlika VR2 – umjereno, visinska razlika 250 – 500 metara

Oprema:

Standardna planinarska definirana vremenskim uvjetima

Vodiči:

Dragan Turkalj

Napomena:

Hrana i piće iz ruksaka, na domu na Kamenim Svatima se može dobiti piće a u domu Glavica i hrana i piće.

Prijave putem FORME a informacije na broj 0915275591 Dragan

Prijavom na izlet svaki član Društva potvrđuje da je upoznat sa zahtjevima izleta, da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da ima uplaćenu članarinu HPS-a za tekuću godinu, te pristupa izletu na vlastitu odgovornost. Sudionik je dužan tijekom izleta slušati upute vodiča. U slučaju loših vremenskih prilika ili drugih nepredviđenih okolnosti, vodič ima pravo promijeniti rutu ili otkazati izlet.

BREZOVO POLJE

2. izlet Opće planinarske škole

17.03.2024.         
Polazak: 6,00 Ilica 421 Povratak: Oko 21 sat
Prijevoz:

Autobus

Članski doprinos za izlet (akontacija)

30 eura na bazi 30 izletnika

Opis:

Autobusom dolazimo na Omanovac i tu se dijelimo u dvije grupe.

GRUPA A

Kreće prema Brezovom polju ispod Turskih kapija, silazi niz tzv. stazu Puzavac te dolinom potoka Rogoljice prelazi betonski most, gdje uskoro započinje uspon šumskom putem kroz područje Lomovi, presijeca planinsku čistinu Torine, penje se šumskim prosjekama i zemljanim putovima na Veliku poljanu, zatim kroz rijetku staru hrastovu šumu dolazi do zidina starog planinarskog doma Josip Svoboda od čijih  zidina put silazi do livade a zatim vijuga preko makadamske ceste i šumskih staza, visokom šumom te preko grebena Kamenac, te uz RTV antenu dolazi do geodetske piramide na vrhu BREZOVO POLJE, KT HPO 985 m/nv. Nakon odmora slijedi spust prema planinskoj kući Strmac koja se nalazi na  360 m/nv. Na putu dugom 17,3 km savladavamo uspon od cca 400 m te spust od 650 m.

Stazu prolazimo za 7 sati hoda.

GRUPA B

Od Planinarskog doma Omanovac kreće kružnom stazom prema Begovači te se uz rječicu Roguljicu vraća prema planinarskom domu. Za vrijeme hodnje koja traje oko 3 sata savladava se visinska razlika od 200 metara.

Po završetku ture grupa B kreće s Omanovca autobusom do Strmca i tu kupi grupu A.

Težina staze:  K2, T1, VR2, kondicijski, tehnički i savladavanje visinske razlike, sve troje umjereno zahtjevno
Oprema: Standardna planinarska definirana vremenskim uvjetima
Vodiči: Irena Hustić, Dragan Turkalj
Napomena: Hrana iz ruksaka uz mogućnost dogovora obroka u domu. Uzeti sa sobom dovoljno vode
Prijave i informacije:

Dragan na mob 0915275591 ili putem FORME

Prijavom na izlet svaki član Društva potvrđuje da je upoznat sa zahtjevima izleta, da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da ima uplaćenu članarinu HPS-a za tekuću godinu, te pristupa izletu na vlastitu odgovornost. Sudionik je dužan tijekom izleta slušati upute vodiča. U slučaju loših vremenskih prilika ili drugih nepredviđenih okolnosti, vodič ima pravo promijeniti rutu ili otkazati izlet.