Polazak: U 6 sati  Ilica 421
Povratak: kasni večernji sati
Prijevoz: autobus Članski doprinos za izlet (akontacija): 60€ na bazi 30 izletnika, a 55€ na bazi 40 izletnika
Opis:

SUBOTA,03.06.2023.

U Knin dolazimo oko 10 sati. Nakon kratkog odmora slijedi uspon prema planinarskoj kući Brezovac. Krećemo iz naselja Guge oko 11 sati te na putu dugom 13 kilometara savladavamo visinsku razliku od 800 metara. Na putu koji prolazi kroz šumu kao i po ogoljenim padinama Dinare često susrećemo ostatke koji podsjećaju na ratne godine. Dio grupe koji je željan još malo uspona penje na Badanj, a drugi dio produljuje do Brezovca.

Badanj je vrh HPO, visine 1218 metara. Uz uspon od 230 metara i dužinu staze od 2,6 kilometara, na vrh se stiže za sat vremena laganog hoda.

Po dolasku u Brezovac slijedi odmor, zajednički ručak i nastavak druženja.

 

NEDJELJA, 04.06.2023.

U 7 sati kreĆemo prema najvišem vrhu, Dinari. Od Brezovca put vodi kroz šumu pa dalje makadamom, prolazi pored planinarskog skloništa Zlatko Prgin, te u završnom dijelu slijedi oštri uspon kamenom stazom na vrh. Visinsku razliku od oko 800 metara, te stazu dužine 5,6 kilometara prolazimo kroz 3 sata i stižemo na najviši vrh Hrvatske, Dinaru, vrh HPO-a visok 1831metar. Silazak s vrha ide preko skloništa Drago Grubac i Ošljaka, spomenika Domovini i završava u Glavašu.

U Glavašu zajedno obilazimo kulu iz 14. stoljeća te odlazimo na jedan od tri najveća izvora Cetine, Veliko Vrilo, gdje se najhrabriji mogu okupati. Temperatura vode ni ljeti, u vrijeme najvecih žega , ne prelazi 8 stupnjeva Celzija

lza kasnog ručka u nekom od lokalnih restorana slijedi povratak u Zagreb.

 

 

Težina staze: srednje teška do teška
Oprema: Standardna planinarska definirana vremenskim uvjetima
Vodiči:  Irena Hustić i Dragan Turkalj
Napomena: Spavanje u Brezovcu u vreći, cijena spavanja 8 EURA, cijena ručka na Brezovcu 6 EURAHrana iz ruksaka
Prijave i informacije: Irena  091 489 9767 ili putem forme
od do
zakazano Arhiva Prošli izleti