Polazak: U 7,00 sati Ilica 421 Povratak: 18.4.2022. oko 22,00 sati
Prijevoz: autobus Cijena: 2.350,00 kn, plativo u 3 rate
Opis:

  1. DAN, srijeda, 13.4.2022.

Polazak autobusa u 700 sati. Vožnja do SPLITA. Pomorski transfer na otok Hvar (Stari Grad, 1430 – 1630). Nastavak vožnje do pitoresknog mjesta VRBOSKE. Izlazimo iz autobusa i nastavljamo dalje pješice uz more kroz nekoliko uvala do našeg hotela u JELSI (1,5 h). Smještaj u hotel, večera, noćenje.

 

  1. DAN, četvrtak, 14.4.2022.

Doručak. Vožnja do nekadašnjeg pastirskog naselja HUMAC, jedinstvenog primjera dobro očuvane ruralne arhitekture nastale u 17. st. Udaljen je 7 km od Jelse i nalazi se na 350 m/nv. Kamene kuće su još uvijek dobro očuvane i smatraju se svojevrsnim etnografskim spomenikom. Spuštanje do Grapčeve špilje, najvažnijeg prapovijesno nalazišta iz mlađeg kamenog doba (5000 – 4000 g. pr. Kr.). Potrebna je čvrsta obuća za spuštanje u špilju. Povratak u hotel. Slobodno vrijeme i odmor prije odlaska na procesiju. Večera, sudjelovanje u Procesiji.

 

PROCESIJA ZA KRIŽEN

Počinje u 2200 sata na Veliki Četvrtak i traje 10 sati. Dužina puta koji se prijeđe je oko 22 km i obuhvaća šest župa: Jelsu, Pitve, Vrisnik, Svirče, Vrbanj i Vrbosku. Na čelu procesije je križonoša, bos ili u čarapama, a nosi križ pokriven prozirnim crnim velom. Križonoša ima svoje pomoćnike, pratioce, pjevače i odgovarače koji pjevaju Gospin plač, nosače torceva (velike svijeće) i batištradu (predvodnika procesije). Svi su obučeni u tunike bratovštine, bijele boje. Službenom osoblju procesije pridružuje se mnoštvo vjernika sa cijelog otoka te gosti koji se nalaze na otoku, svi noseći svijeće i krunice. Ostali mještani i mnogi gosti dočekuju procesiju iz drugih mjesta te s njima u crkvi slušaju pjevače,  odgovarače i sudjeluju u molitvama.

 

  1. DAN, petak, 15.4.2022.

Kasniji doručak. Slobodno vrijeme do 13 h te odlazak u HVAR starom cestom. Na putu ćemo uživati u prekrasnim vidicima na sela VELO i MALO GRABLJE, nastale u 14. st. Oduševljavaju arhitekturom slikovitih kamenih kuća i dvorišta. Danas su sela gotovo napuštena, a nekad su bila bogata i poznata po proizvodnji dobrog vina, maslinova ulja i meda, a proslavili su se kao najveći proizvođači lavandinog ulja u Europi.

U nastavku ćemo se zaustaviti i u selu BRUSJE koje je nastalo kao pastirski stan u 16. st. Nastavak vožnje do HVARA. Razgled grada uz lokalnog vodiča.  Predlažemo odlazak brodom na Paklene otoke (doplata). Povratak u hotel, večera, noćenje.

 

  1. DAN, subota, 16.4.2022

Dorucak. U 8,00 sati vožnja do SVIRČA te uspon na najvisi vrh otoka, Svetog Nikolu (626 m/nv), treći po visini otočni vrh u Hrvatskoj. Na samom vrhu, nalazi se Crkvica svetog Nikole, koju je 1487.godine sagradio Matija lvanić. S vrha se pruža jedinstven pogled na otoke Srednje Dalmacije : preostali dio Hvara s poljima na istoku i Paklenim otocima na zapadu, Šoltu, Brač, Korčulu, Lastovo, Vis, poluotok Pelješac , a na kontinentu na planine Mosor i Biokovo. Uspon traje cca 2,5 sata, a spuštamo se u mjesto DOL (cca. 2 sata i 15 minuta). Povratak u hotel, večera, noćenje

 

     5. DAN,  nedjelja, 17.4.2022.  USKRS

Doručak. Slobodno za odlazak na misu.

Šetnja kroz kanjon do mora (4 km). Uživat ćemo i biti očarani njegovom mistikom, strmim stijenama , starim maslinama, mirisima bilja … Na sredini kanjona nalazi se mjesto MALO GRABLJE u kojem više nitko ne živi. Vidjet ćemo ostatke starog mlina oko kojeg su se nekoć okupljali maslinari… Malo Grablje vrijedi posjetiti barem jednom u životu. Nastavak hodanja do mora i uvale Milna gdje će nas čekati autobus.

Na povratku ćemo se prošetati mjestom VRBOSKA. Povratak u hotel. Večera, noćenje.

 

  1.  DAN, ponedjeljak, 18. 4. 2022 .

Doručak. Odlazak u STARI GRAD. Autobus nastavlja do trajektne luke, a mi ćemo nakon šetnje gradom pješačiti uz more do trajektne luke. Pomorski transfer do Splita (11,30 – 13,30) te polazak prema Zagrebu

Težina staze: tehnički lagana, kondicijski umjereno teška
Oprema :

Standardna planinarska definirana vremenskim uvjetima: kabanica, zaštita od vjetra i sunca

Organizator – vodič: Vladimir Varga
Napomena:  Cijena formirana na na bazi prijevoza, smještaja u dvokrevetnim sobama i 5 polupansiona. Doplata za jednokrevetnu sobu 450,00 kn

Plaćanje:  preko turističke agencije HR-AB-01-081039964 putem

internet bankarstva, FINE, banke, pošte

1. rata kod prijave, 2. rata do 10.3.2022., 3. rata do 10.4.2022.

Organizator: PD Medvednica u suradnji sa turističkom agencijom HR- AB-01-081039964

 

Sudjelovanje na izletu nije moguće bez predočenja valjane COVID putovnice (ili prema važećim propisima i najnovijim preporukama u momentu polaska na put).

 

Prijave i informacije: Vladimir Varga 091 571 3164

Prijavom na izlet svaki član Drustva potvrđuje da je upoznat sa zahtjevima izleta, da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da ima uplaćenu članarinu HPS-a za tekuću godinu, da prihvaća trasu izleta, te pristupa izletu na vlastitu odgovornost.

Sudionik je dužan tijekom izleta slušati upute vodiča. U slučaju loših vremenskih prilika ili drugih nepredviđenih okolnosti , vodič ima pravo promijeniti rutu ili otkazati izlet.

 

 

 

od do
zakazano Arhiva Obavijesti Prošli izleti