PLANINARSKO DRUŠTVO „MEDVEDNICA“

u suradnji sa Stanicom planinarskih vodiča Zagreb organizira

Opću planinarsku školu 2022.

Veljača – lipanj 2022. godine  

 

Opća planinarska škola sastoji se od teorijskog i praktičnog dijela, odnosno predavanja i izleta, prema Pravilniku o općoj planinrskoj školi Hrvatskog planinarskog saveza.

Opća planinarska škola daje kvalitetnu osnovu za djelovanje u organiziranom hrvatskom planinarstvu, omogućava stjecanje općih znanja i vještina iz područja planinarstva te pruža temelje za nastavak školovanja u raznim planinarskim specijalnostima organiziranim u Hrvatskom planinarskom savezu.

Opća planinarska škola provodi se prema programu HPS-a.

     Predavanja se održavaju u večernjim satima, ponedjeljkom, u prostorijama Mjesnog odbora Vrapče Centar, Ilica421, jednom tjedno, po 2 školska   sata. 

 

Sastavni dio  opće planinarske škole su izleti u planine (pet jednodnevnih i tri dvodnevna) ispunjeni praktičnim vježbama.

 

Prijave i upisi

 

Broj polaznika škole je ograničen veličinom predavaonice i kapacitetom planinarskih domova na 30 polaznika. Redovna cijena opće planinarske škole iznosi 400,00 kuna, plativo odjednom ili po dogovoru na rate. Uz to je obavezno učlanjenje u PD Medvednica i “markica” HPS-a za tekuću godinu, što je dodatnih 100 kuna za zaposlene osobe,  odnosno 40 kuna za studente/umirovljenike/nezaposlene + 10 kuna za planinarsku iskaznicu.

U cijenu su uključeni: vodstvo škole, organiziranje predavanja, terenskih vježbi i izleta, Planinarski priručnik, zamka i kompas. U cijenu nisu uračunati troškovi izleta, prijevoza, spavanja u domovima i hrane. Ako pojedinac želi prekinuti školovanje zbog privatnih, poslovnih ili zdravstvenih razloga, PD Medvednica nije dužna vratiti novac za školovanje i članarinu u HPS-u.

Teoretski dio nastave će se održavati počevši od 07.02.2022. godine s početkom u 18,30 sati u velikoj dvorani MO Vrapče Centar, Ilica 421.

Prijave i upisi počinju objavom ove najave, a traju do popunjenja upisne kvote.

Dodatne informacije o školi možete saznati svake srijede na sastanku Društva od 20 do 21  sat, prostorije MO Vrapče Centar Ilica 421, upitom na adresu e-pošte

       pd.medvednica@hps.hr, na našoj web stranici https://pdmedvednica.hr/ ili na našoj Facebook stranici

Teorijski dio obuhvaća sljedeća predavanja:

 

       1.Planinarstvo

  1. Povijest planinarstva
  2. Planine
  3. Oprema
  4. Korištenje tehničke opreme
  5. Pripreme za odlazak u planinu
  6. Kretanje u planinama
  7. Orijentacija
  8. Boravak u planinama
  9. Osnove speleologije
  10. Zaštita prirode
  11. Meteorologija
  12. Opasnosti u planinama
  13. Spašavanje u planini i HGSS
  14. Prva pomoć

 

Praktični dio nastave,  odnosno Plan izleta za polaznike planinarske škole može se vidjeti na stranici https://pdmedvednica.hr/2021/11/30/2967/

 

Izlete planinarske škole vode školovani planinarski vodiči HPS-a.

 

          Ciljevi izleta su hrvatske planine: Medvednica, Ivanščica, Klek, Velebit – Ljubičko Brdo, Filipov Kuk,  Učka – Sisol, Velebit -Vaganski vrh, Biokovo  uspon iz Vrgorca, Mosor -Veliki Kabal,    Velebit – Sveto Brdo , Tulove Grede  i Zir

     Popis obavezne planinarske opreme za polaznike škole:
Visoke planinarske cipele – gojzerice
Veliki planinarski ruksak (40L do 60L)
Vreća za spavanje i podloga za spavanje
Svjetiljka, najbolje čeona, štapovi, prva pomoć,
Savjetujemo da posudite opremu od rodbine i prijatelja ako ste u mogućnosti.

Planinarska oprema se nabavlja postepeno, stoga pričekajte predavanje o opremi.

Podjela diploma predviđena je sukladno vremenskoj situaciji   i epidemiološkim uvjetima, na najvišem vrh Hrvatske, Dinari.

 

Predavači su  istaknuti članovi HPS-a – vodiči instruktori, liječnik, speleolog, članovi HGSS-a itd.

 

Upisom u pl. školu svaki polaznik potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sudjelovanje u radu škole, da izletima pristupa na vlastitu  odgovornost, te da će se u skladu s  planinarskom etikom pridržavati programa izleta, odluka i uputa vodiča.

Osim toga sukladno aktualnoj epidemiološkoj situaciji i odlukama Stožera o poštivanju epidemioloških mjera u prostorijama mjesnih odbora svi korisnici  prostorija i osobe koje ulaze u prostore mjesnih odbora trebaju imati važeću COVID potvrdu o preboljenju/cijepljenju ili negativan COVID test (svi polaznici, predavači i  voditelj opće planinarske škole trebaju imati važeću covid putovnicu).

 

Voditelj škole je:

       Irena Hustić,  mob. 091/489 9767 ili mail pd.medvednica@hps.hr

 

od do
zakazano Obavijesti Planinarska škola