SAMOBORSKO GORJE – 17.4.2021.
Polazak:  8,00 parking kod Doma zdravlja Vrapče Povratak:  u kasnim popodnevnim satima
Prijevoz:   osobni automobili Cijena:  Po pravilima Društva u dogovoru sa vozačima
Opis:

Polazna točka je   Šoićeva kuća (385 m/nv).  Krećemo preko livada Leskovica i Krpesovka prema Gostinjcu Sv. Bernarda. To je bila šumarska kuća uređena za planinarske potrebe . O njoj se brine Planinarska bratovšina sv. Bernarda iz Samobora. Smještena je na čistini jelove šume, pod vrhom Veliki Lovnik  (vrh HPO 737 m/nv).

Do Sv.Bernarda dolazi se nakon manje od 2 sata hoda. Poslije odmora krećemo na vrh Velikl Lovnik.  Za to nam treba 15 minuta. Nastavljamo put prema pl.domu Žitnica,  preko sela Dragonoš, za što nam treba  oko 1,5 sat.

Na putu prolazimo pored Japetića (879 m/nm), najvišeg vrha Samoborskog gorja. Predviđeno je kraće zadržavanje i razgledavanje okolice sa razgledne piramide.

Od Japetića do pl. doma Žitnica treba 15 minuta. Na pl. domu slijedi odmor i okrepa, a onda nastavljamo put prema Šoićevoj kući preko Velikih vrata i Malog Lipovca. Na početku je strmi spust (cca 0,5 sati) , a dalje je laganija staza.

Za put od Žitnice do Šoićeve kuće treba nam oko 1,5 sati.

Ukupno vrijeme potrebno za savladavanje kružne staze je nešto manje od 6 sati, a sa odmorima i pauzama oko 7 sati.  Savladavamo ukupno 495 m nadmorske visine. Na povratku se možemo zadržati u Samoboru  što  ovisi o raspoloženju planinara/izletnika.

Težina staze:  Srednje teška
Oprema:  Standardna planinarska, štapovi obavezni.
Vodiči:  Vladimir Varga, Josip Pinčar
Napomena:

Hrana i piće iz ruksaka.  U pl. domovima možemo kupiti piće. U samoj organizaciji izleta slijedimo savjete stožera, maske su obavezne.

Prijave i informacije: na broj telefona  091 571 3164 Varga

 

Prijavom na izlet svaki član Društva potvrđuje da je upoznat sa zahtjevima izleta, da ispunava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu da ima uplaćenu članarinu HPS-a za tekuću godinu, te pristupa izletu na vlastitu odgovornost.Sudionik je dužan tijekom izleta slušati upute vodiča. U slučaju loših vrenmenskih prilika ili drugih nepredviđenih okolnosti , vodič ima pravo promijeniti rutu ili otkazati izlet.

zakazano Obavijesti Prošli izleti