Staza kamenih stupi

(Žena …kao lahor nježna…čvrsta kao stijena)

Nedjelja, 08.03.2020.
Polazak: 07:00 sati Povratak: 20:00
Prijevoz: autobus Cijena: akontacija, 30 osoba – 135,00 kn, 45 osoba – 110,00
Opis:

Prva postaja je Kuća Klović, muzej JJ Klovića našeg velikog umjetnika kasnorenesansnoga razdoblja i najsjajnijeg predstavnika europske minijature koju ćemo obići uz stručno vodstvo. To je uređena stara škola u kojoj je slikovito prikazan život i rad našeg proslavljenog renesansnog „Majstora minijature“, Julija Klovića koji je rodom upravo iz ovih krajeva.

Nakon toga kreće naša planinarska avantura, koja se zove „Staza kamenih stupi”. Staza kreće iz sela Grižane i  duga je 10-tak km, savladava oko 380 metara visinske razlike. Sama staza je zapravo oživljeni stari put kroz brdo Klamarušu načinjen od 1300 kamenih stepenica kojima su u minulim vremenima ….stanovnici zaleđa i obale,  uglavnom žene prolazeći kamenim stubama iz Primorja odnosile u Gorski kotar  maslinovo ulje  i vino a  kući donosile krumpir i brašno te razmjenjivale i ostale proizvode da bi prehranile obitelj.

Duž staze otkriva se prekrasan krajolik, pogled puca na more, priobalne gradiće i otoke te na kulturno –povijesne spomenike (crkve, gradine…). Usput su nam dvije špilje – Donja i Gornja Karlova špilja i do njih je put osiguran sajlama i klinovima, ali tko ne želi  ili se boji, ne mora ih obići. Kada se popnemo na vrh, krećemo dalje u smjeru vidikovaca Kuk Baba (573 m), i dalje prema  vidikovcu Pridva (573 m) te se spuštamo i dolazimo ponovo u Grižane.

Težina staze: srednje teško, 4-5 sati hoda
Oprema: osnovna planinarska oprema, prilagođena vremenskim uvjetima. Hrana iz ruksaka.
Vodič: Goran Horvat
Napomena: u slučaju loših vremenskih uvjeta, izlet se može otkazati
Prijave i informacije: na broj telefona 099 815 38 37

Prijavom na izlet svaki član Društva potvrđuje da je upoznat sa zahtjevima izleta, da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da ima uplaćenu članarinu HPS-a za tekuću godinu, te da pristupa izletu na vlastitu odgovornost. Sudionik je dužan tijekom izleta slušati upute vodiča. U slučaju loših vremenskih prilika ili drugih nepredviđenih okolnosti, vodič ima pravo promijeniti rutu ili otkazati izlet.

zakazano Prošli izleti