Velika i Mala Paklenica
06. – 07.04.2024.
Polazak:  Ilica 421 u 6,00 sati Povratak:  Nedjelja u kasnim večernjim satima
Prijevoz:  autobus Članski doprinos prijevoz i organizacija izleta:

55 eura na bazi 30 izletnika

Nacionalni park Paklenica

je po proglašenju drugi nacionalni park u Hrvatskoj, proglašen još 19. listopada 1949. godine, tek nekoliko mjeseci nakon NP Plitvička jezera. Paklenica je prvi put bila proglašena Nacionalnim parkom još 1929. godine, ali zakonom kojeg je trebalo revidirati svake godine, a što se nije činilo.

Dana 7. srpnja 2017. godine NP Paklenica je upisan na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine u Europi kao dio zajedničke svjetske baštine 13 zemalja pod nazivom „Bukove prašume u Karpatima i drugim područjima Europe”. Riječ je o 2031 hektaru šume na lokacijama Suva draga – Klimenta i Oglavinovac – Javornik u Nacionalnom parku Paklenici. Iznimnost predloženih iskonskih bukovih šuma u nacionalnim parkovima Sjevernom Velebitu i Paklenici temelji se na njihovoj izvornosti, geografskom položaju, starosti i veličini.

Naše ture obići će jedan dio planinarskih putova u Velikoj i Maloj Paklenci organizirajući se tako da budu ture prilagođene svim planinarima koji žele posjetiti taj dio naše domovine.

OPIS TURA:

Subota, 06.04.2024.

Krećemo s parkinga Nacionalnog parka i dijelimo se u

GRUPA A

Kreće put Male Paklenice. Kanjon Male Paklenice poznat je po svojoj „divljini“ i netaknutoj prirodi.. Potok Male Paklenice je 12,5 km dug, a izvire ispod Vlaškograda, iz nekoliko izvora. Mala Paklenica u pravilu ima vode u koritu uzvodno od odvojka staze za Njivu Lekinu, dok u donjem dijelu presušuje. Lijeva pritoka Male Paklenice, Orljača je također bujični tok koji ljeti presušuje. U kišovitom dijelu godine kad kanjonom teče voda, staza je neprohodna.
Osam kilometara nizvodno od izvora, Mala Paklenica oblikuje oko 2 km dug kanjon obilježen strmcima visokim i do 300 m. Kanjon je mjestimično širok svega 10 metara

Dužina staze od polažita do smještaja je oko 12 kilometara i na putu se penje visinska razlika od 850 metara. U jednom krećem dijelu put je osiguran sajlom a ovisno o količini vode u kanjonu moguće je da će se trebati pregaziti rijeka pa o tome treba voditi računa . Očekivano vrijeme hoda je 8 sati.

 

GRUPA B

kreće Velikom Paklenicom i usput posjećuje Manitu peć. Manita Peć je špilja, jedina u Parku koju možemo posjetiti. Temperatura u špilji je oko 9 stupnjeva pa za obići je potrebna topla odjeća.  Dolina Velike Paklenice duga je 14,5 km. Zbog vodonepropusne litološke podloge od izvora Velike Paklenice, pa do njenog  sutoka s Brezimenjačom, voda je u koritu Velike Paklenice prisutna tijekom cijele godine. Naša tura duga je 12 kilometara uz visinsku razliku 830 metara. Očekivano vrijeme trajanja hoda je 7 sati.

GRUPA C

Kreće Velikom Paklenicom do smještaja. Dužina puta 8 kilometara, visinska razlika 500  metara. Vrijeme trajanja hoda 5 sati.

NEDJELJA 07.04.2024.

U domu se odjavljujemo u 7,30 sati. Zajedno krećemo put Anića kuka preko Njiva Lekinih i zajedno stižemo do pod Anića kuk i tu

GRUPA A

penje Anića kuk ( uspon na Anića kuk traje oko 30 minuta i savladava visinsku razliku od 140 metara). Dužina staze 11 km, uspon ukupno 500 metara, trajanje hoda  7 sati.

Anića kuk je najveća stijena na Velebitu i najznamenitija stijena u Hrvatskoj. Stijena je viša od 300 metara, a među alpinistima je glasovita po svojoj razvedenosti, brojnim penjačkim pravcima i prevjesima. Osobito se ističe njezin prepoznatljiv prevjesni klin. U podnožju Anića kuka je zelena livada  Anića luka s izvorom.

GRUPA B

nastavlja do autobusa, uz zaustavljanje u Anića Luki)  koji nas čeka na parkingu Velike Paklenice. Dužina staze 9,5 km, visinska razlika koja se penje 360 metara, vrijeme hoda   5 sati.

Važne obavijesti.

Cijena ulaznice u Nacionalni park………………………………. 8 eura

Cijena noćenja Planinarski dom/Radmića dvori……………  8/15 eura

Cijena ručak/večera po dogovoru       …………………………  8 – 15 eura

Piće se može kupiti u smještaju

Signala na smještaju nema ali se može kupiti………………  2 eura

Cijena ulaznice u Manitu peć …………………………………….. 5 eura

Težina staze

Grupa A:K 3, vrlo zahtjevno, T 4, vrlo zahtjevno, duže i zahtjevnije staze, osigurani putovi, konstantno

penjanje, VR4, zahtjevno

Grupa B, Subota: K2, Zahtjevno, T 1, nezahtjevno, VR 4, zahtjevno

Nedjelja, : K2, zahtjevno, T1, nezahtjevno, VR2, umjereno lagano

Grupa C:K1, nezahtjevno, T1, nezahtjevno, VR2, umjereno lagano

Oprema:  Planinarska uvjetovana vremenskim uvjetima, kabanica, naglavne lampe štapovi, rukavice
Vodiči: Irena Hustić, Tomislav Letinčić, Dragan Turkalj
Napomena:  Na putu hrana i piće iz ruksaka. Obavezno uzeti minimalno 2 litre vode a grupa koja ide kroz Malu Paklenicu minimalno 3 litre vode. Na smještaju može se dopuniti zaliha vode
Prijave putem forme najkasnije do 20.03.2024.  informacije Irena na mob 0914899767 . a uplate članskog doprinosa za prijevoz i organizaciju izleta najkasnije do 27.03.2024.

Prijavom na izlet svaki član Društva potvrđuje da je upoznat sa zahtjevima izleta, da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da ima uplaćenu članarinu HPS-a za tekuću godinu, da prihvaća trasu izleta, te pristupa izletu na vlastitu odgovornost. Sudionik je dužan tijekom izleta slušati upute vodiča. U slučaju loših vremenskih prilika ili drugih nepredviđenih okolnosti, vodič ima pravo promijeniti rutu ili otkazati izlet.