Velika i Mala Paklenica
06. – 07.04.2024.
Polazak:  Ilica 421 u 6,00 sati Povratak:  Nedjelja u kasnim večernjim satima
Prijevoz:  autobus Članski doprinos prijevoz i organizacija izleta:

55 eura na bazi 30 izletnika

Nacionalni park Paklenica

je po proglašenju drugi nacionalni park u Hrvatskoj, proglašen još 19. listopada 1949. godine, tek nekoliko mjeseci nakon NP Plitvička jezera. Paklenica je prvi put bila proglašena Nacionalnim parkom još 1929. godine, ali zakonom kojeg je trebalo revidirati svake godine, a što se nije činilo.

Dana 7. srpnja 2017. godine NP Paklenica je upisan na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine u Europi kao dio zajedničke svjetske baštine 13 zemalja pod nazivom „Bukove prašume u Karpatima i drugim područjima Europe”. Riječ je o 2031 hektaru šume na lokacijama Suva draga – Klimenta i Oglavinovac – Javornik u Nacionalnom parku Paklenici. Iznimnost predloženih iskonskih bukovih šuma u nacionalnim parkovima Sjevernom Velebitu i Paklenici temelji se na njihovoj izvornosti, geografskom položaju, starosti i veličini.

Naše ture obići će jedan dio planinarskih putova u Velikoj i Maloj Paklenci organizirajući se tako da budu ture prilagođene svim planinarima koji žele posjetiti taj dio naše domovine.

OPIS TURA:

Subota, 06.04.2024.

Krećemo s parkinga Nacionalnog parka i dijelimo se u

GRUPA A

Kreće put Male Paklenice. Kanjon Male Paklenice poznat je po svojoj „divljini“ i netaknutoj prirodi.. Potok Male Paklenice je 12,5 km dug, a izvire ispod Vlaškograda, iz nekoliko izvora. Mala Paklenica u pravilu ima vode u koritu uzvodno od odvojka staze za Njivu Lekinu, dok u donjem dijelu presušuje. Lijeva pritoka Male Paklenice, Orljača je također bujični tok koji ljeti presušuje. U kišovitom dijelu godine kad kanjonom teče voda, staza je neprohodna.
Osam kilometara nizvodno od izvora, Mala Paklenica oblikuje oko 2 km dug kanjon obilježen strmcima visokim i do 300 m. Kanjon je mjestimično širok svega 10 metara

Dužina staze od polažita do smještaja je oko 12 kilometara i na putu se penje visinska razlika od 850 metara. U jednom krećem dijelu put je osiguran sajlom a ovisno o količini vode u kanjonu moguće je da će se trebati pregaziti rijeka pa o tome treba voditi računa . Očekivano vrijeme hoda je 8 sati.

 

GRUPA B

kreće Velikom Paklenicom i usput posjećuje Manitu peć. Manita Peć je špilja, jedina u Parku koju možemo posjetiti. Temperatura u špilji je oko 9 stupnjeva pa za obići je potrebna topla odjeća.  Dolina Velike Paklenice duga je 14,5 km. Zbog vodonepropusne litološke podloge od izvora Velike Paklenice, pa do njenog  sutoka s Brezimenjačom, voda je u koritu Velike Paklenice prisutna tijekom cijele godine. Naša tura duga je 12 kilometara uz visinsku razliku 830 metara. Očekivano vrijeme trajanja hoda je 7 sati.

GRUPA C

Kreće Velikom Paklenicom do smještaja. Dužina puta 8 kilometara, visinska razlika 500  metara. Vrijeme trajanja hoda 5 sati.

NEDJELJA 07.04.2024.

U domu se odjavljujemo u 7,30 sati. Zajedno krećemo put Anića kuka preko Njiva Lekinih i zajedno stižemo do pod Anića kuk i tu

GRUPA A

penje Anića kuk ( uspon na Anića kuk traje oko 30 minuta i savladava visinsku razliku od 140 metara). Dužina staze 11 km, uspon ukupno 500 metara, trajanje hoda  7 sati.

Anića kuk je najveća stijena na Velebitu i najznamenitija stijena u Hrvatskoj. Stijena je viša od 300 metara, a među alpinistima je glasovita po svojoj razvedenosti, brojnim penjačkim pravcima i prevjesima. Osobito se ističe njezin prepoznatljiv prevjesni klin. U podnožju Anića kuka je zelena livada  Anića luka s izvorom.

GRUPA B

nastavlja do autobusa, uz zaustavljanje u Anića Luki)  koji nas čeka na parkingu Velike Paklenice. Dužina staze 9,5 km, visinska razlika koja se penje 360 metara, vrijeme hoda   5 sati.

Važne obavijesti.

Cijena ulaznice u Nacionalni park………………………………. 8 eura

Cijena noćenja Planinarski dom/Radmića dvori……………  8/15 eura

Cijena ručak/večera po dogovoru       …………………………  8 – 15 eura

Piće se može kupiti u smještaju

Signala na smještaju nema ali se može kupiti………………  2 eura

Cijena ulaznice u Manitu peć …………………………………….. 5 eura

Težina staze

Grupa A:K 3, vrlo zahtjevno, T 4, vrlo zahtjevno, duže i zahtjevnije staze, osigurani putovi, konstantno

penjanje, VR4, zahtjevno

Grupa B, Subota: K2, Zahtjevno, T 1, nezahtjevno, VR 4, zahtjevno

Nedjelja, : K2, zahtjevno, T1, nezahtjevno, VR2, umjereno lagano

Grupa C:K1, nezahtjevno, T1, nezahtjevno, VR2, umjereno lagano

Oprema:  Planinarska uvjetovana vremenskim uvjetima, kabanica, naglavne lampe štapovi, rukavice
Vodiči: Irena Hustić, Tomislav Letinčić, Dragan Turkalj
Napomena:  Na putu hrana i piće iz ruksaka. Obavezno uzeti minimalno 2 litre vode a grupa koja ide kroz Malu Paklenicu minimalno 3 litre vode. Na smještaju može se dopuniti zaliha vode
Prijave putem forme najkasnije do 20.03.2024.  informacije Irena na mob 0914899767 . a uplate članskog doprinosa za prijevoz i organizaciju izleta najkasnije do 27.03.2024.

Prijavom na izlet svaki član Društva potvrđuje da je upoznat sa zahtjevima izleta, da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da ima uplaćenu članarinu HPS-a za tekuću godinu, da prihvaća trasu izleta, te pristupa izletu na vlastitu odgovornost. Sudionik je dužan tijekom izleta slušati upute vodiča. U slučaju loših vremenskih prilika ili drugih nepredviđenih okolnosti, vodič ima pravo promijeniti rutu ili otkazati izlet.

ŽBEVNICA

3. izlet Opće planinarske škole

24.03.2024.
Polazak:   .

U 6 sati i 30 min, Ilica 421

Povratak:

Oko 21 sat

Prijevoz:

Autobus

Članski doprinos za izlet (akontacija):

37 eura na bazi 30 izletnika.

Opis: Ćićarija je brdovita visoravan u sjeveroistočnom dijelu Istre i pruža se u smjeru od sjeverozapada na jugoistok. Duga je oko 45 km, a široka 10 do 15 km, sa prosječnom visinom od 750 m. Njezin je zeleni pokrov isprekidan bijelim liticama, pa se taj dio Istre naziva i Bijela Istra.

U blizini državne granice Hrvatske i Slovenije na 1014 m/nv nalazi se Žbevnica, vrh na Ćićariji.

Žbevnica je najzapadniji Hrvatski tisućnjak. Južna strana Žbevnice je strmo odsječena i šumovita.

Vrh je označen zidanim kamenim kupom poput stoga sijena. Vrh je točka HPO (Hrvatska planinarska obilaznica) i IPP (Istarski planinarski put). Nedaleko od vrha u kamen je ugrađen metalni tuljac sa žigom. Gotovo cijelo brdo, pa time i sam vršni dio, je prostrana livada. Pogled s vrha je izuzetno lijep i nije ometan u svim smjerovima. Posebno upečatljivi su vidici prema Ćićariji, Učkoj i cijelom Istarskom poluotoku. Oko 35 minuta hoda od vrha nalazi se planinarska kuća Žbevnica. To je brvnara HPD-a Planik iz Umaga.

Naša tura započinje u selu Trstenik, te po planinarskoj stazi 106 stižemo do vrha Žbevnice. Nakon polusatnog odmora krećemo prema planinarskoj kući, te dalje do sela Brest gdje nas čeka autobus. Na ruti prelazimo dionicu od 8 km i svladavamo 300 metara visinske razlike u vremenu od oko 4 sata.

Težina staze: K1 umjereno zahtjevno, manje od 5 sati hoda

                            T2 umjereno zahtjevno, hodanje i povremena upotreba ruku

                            VR2 umjereno lagano, visinska razlika 250 do 500 metara

Oprema:

Standardna planinarska definirana vremenskim uvjetima

Vodiči:

Dragan Turkalj

Napomena:

Hrana i piće iz ruksaka

Prijave putem FORME, a informacije 0915275591 Dragan  
Slapnica u Žumberku
9. ožujka 2024.
Polazak: Zagreb 8.00 sati – Krašić 9.00 sati okupljanje Povratak:  oko 18 sati
Prijevoz:  automobili ili kombi Članski doprinos: 19€ na bazi punih auta
 

Slapnica je zanimljiva rijeka ili potok koja opravdano nosi svoje ime zbog niza malih slapova. Skoro pa na ušću u Slapnicu su dobro poznati slapovi: Brisalo koji je na Dubokom potoku i Vranjački slap na potoku Vranjak, dio su našeg plana obilaska. Ova rječica s nizom pritoka u kraćoj dubokoj potočnoj dolini, kanjonu, jako osciliraju količinom vode, a u ovom našem terminu izleta za očekivati je veći vodostaj i bogatiji doživljaj slapova. Cijelo obilazno područje dijelom je Parka prirode “Žumberak – Samoborsko gorje”.

Automobile ostavljamo kod Matin most i započinjemo s kružnim obilaskom, prvo do slapa Brisalo, uzvodno kroz Duboki potok do Zidana pećina (obilazimo ako bude suho), a onda u Pećno odakle se spuštamo prema nekadašnjem naselju Vranjak Žumberački odakle počinje vrludanje po dobro ugaženoj stazi, prelazimo potok Vranjak, a onda malo zaobilazno dolazimo do kataklizmičke scene izvaljenog drveća ispod stijene s koje pada voda i tvori Vranjački slap. Za 10min smo na kolnom putu i polazimo uzvodno uz Slapnicu do mjesta gdje smo ostavili auta. I ova dionica je jako atraktivna, lijepe kaskade i žubor vode opuštaju i okrjepljuju, privlače pozornost i bude želju za fotkanjem.

Ovakva trasa  ima nešto oko 14km ili oko 6 sati hodanja s odmorima. Potrebno je dodatna pažnja na dijelu trase uz vodu, po kamenju i preko drveća, neke dionice su dobro osigurane čeličnim sajlama i klinovima, ništa strašno i nemoguće, niti fizički zahtjevno, dapače jako zanimljivo, ali eto, uzima vremena, bitno je da ne promočimo obuću i noge.

 

Težina staze: Kondicijski zahtjevno – K2; tehnički umjereno zahtjevna – T2; visinska razlika oko 500m, Visinska razlika umjereno lagano  – VR2
Oprema:  Planinarska uvjetovana vremenskim uvjetima, kabanica, naglavna lampa, štapovi obavezno i gojzerice.
Vodič: Josip Anušić, mob. 098 43 42 93
Napomena:  Hrana iz ruksaka i 2 lit. Vode.
Prijave putem obrasca, forme na LINKU
Osorčica – vrhovi Sveti Mikula i Televrin
02.03.2024.            
Polazak u 6 sati Ilica 421 Povratak: oko 21 sat
Prijevoz:

Autobus

Članski doprinos za izlet (akontacija)

47 eura na bazi 30 izletnika

Opis:

Sv. Mikula je najljepši vrh na otoku Lošinju. Na njemu stoji prastara kapela sv. Nikole (u lokalnom govoru sv. Mikule) građena od tesana kamena. U njoj je planinarska upisna knjiga, a sama kapela može poslužiti kao zaklon od kiše i sunca jer je stalno otvorena.

U Malom je Lošinju 1886. osnovano turističko društvo, a njegovi su članovi već iduće godine (28. ožujka 1887.) poveli na najviši otočni vrh Televrinu (589 m) austrijskog prijestolonasljednika Rudolfa, a poslije potaknuli gradnju planinarske staze iz Nerezina na vrh Sv. Mikule. Ta se staza i danas koristi kao najkraći prilazni put na Sv. Mikulu.

Od Nerezina krećemo prema Osorčici. Zavojite  staza nas na početku vodi kroz suhozide  a onda iznad ruševina Velikog Dvora i kroz šumarak izlazi na prijevoj Počivalica, 247 m/nv i dalje kroz stoljetnu borovu šumu i oštar kamenja do kapelice Svetog Mikule (vrh HPO visine 567 m) odakle puca zadivljujući pogled na lošinjsku obalu. Nakon odmora i fotografiranja krećemo na Televrin, nastavljamo prema planinarskoj kući Svetog Gaudenta te se nakon kraćeg zadržavanja spuštamo u Osor gdje nas čeka autobus.

Težina staze: K 1 –kondicijski umjereno zahtjevno –  manje od 5 sati hoda, T2 – tehnički umjereno zahtjevno, povremena upotreba ruku i VR 3- umjereno zahtjevno visinska razlika 500-750 m

Staza je dužine 13 kilometara visinska razlika oko 600 metara i vrijeme trajanja hoda 5 sati.

Oprema: Standardna planinarska definirana vremenskim uvjetima, Obavezni štapovi i naglavne lampe
Vodiči: Irena Hustić
Napomena: Hrana i piće iz ruksaka, ponijeti minimalno 2,5 litre vode
Prijave putem FORME a informacije  Irena na broj mobitela 091 4899 767
DEDINA OBILAZNICA  

1.    izlet Opće planinarske škole

25.02.2024.
Polazak: 8 sati s Ponikvi Povratak: u popodnevnim satima
Prijevoz: Vlastiti Članski doprinos za izlet (akontacija)
Dedina obilaznica: Planinarsku obilaznicu Željko Avdagić Deda je uredilo planinarsko društvo Medvednica u spomen na Željka Avdagića Dedu, istaknutog planinara, speleologa i ljubitelja prirode. Proteže se zapadnim dijelom Medvednice,a veže 10 kontrolnih točaka;  KT1 – špilja Veternica, KT2 – kamenolom Bizek, KT3 – Kameni Svati, KT4 – izvor Javorščak, KT5 – Grajfova Kopanja, KT6 – planinarski dom Risnjak, KT7 – slap Sopot (najviši slap na Medvednici),KT8 – Talijanove pećine, KT9 – slap Farendol,  KT10 – polu špilja Podsvinjarčica.

Opis: Naša tura, kružna trasa dijela Dedine obilaznice, započinje i završava na Ponikvama do kojih se dolazi Zelenom magistralom iz Gajnica. Na kraju asfaltiranog puta je parkiralište gdje se mogu parkirati automobili i odakle krećemo. Ponikve su visoravan na 500 m/nv, livada i šuma okružene brežuljcima sa dva potoka koja tu i poniru. Od Ponikvi krećemo na izvor Javorščak, Kamene svate, kamenolom Bizek i planinarski dom Glavica te opet do Ponikvi. Na Glavici se možemo okrijepiti hranom i pićem. U 4 sata hoda prelazimo stazu duljine 12 km i savladavamo uspon od 455 metara.

Težina staze:    Kondicijski K1-umjereno zahtjevno, manje od 5 sati hoda

Tehnički T1 – nezahtjevno, hod bez upotrebe ruku i ostalih pomagala

Visinska razlika VR2 – umjereno, visinska razlika 250 – 500 metara

Oprema:

Standardna planinarska definirana vremenskim uvjetima

Vodiči:

Dragan Turkalj

Napomena:

Hrana i piće iz ruksaka, na domu na Kamenim Svatima se može dobiti piće a u domu Glavica i hrana i piće.

Prijave putem FORME a informacije na broj 0915275591 Dragan

Prijavom na izlet svaki član Društva potvrđuje da je upoznat sa zahtjevima izleta, da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da ima uplaćenu članarinu HPS-a za tekuću godinu, te pristupa izletu na vlastitu odgovornost. Sudionik je dužan tijekom izleta slušati upute vodiča. U slučaju loših vremenskih prilika ili drugih nepredviđenih okolnosti, vodič ima pravo promijeniti rutu ili otkazati izlet.

BREZOVO POLJE

2. izlet Opće planinarske škole

17.03.2024.         
Polazak: 6,00 Ilica 421 Povratak: Oko 21 sat
Prijevoz:

Autobus

Članski doprinos za izlet (akontacija)

30 eura na bazi 30 izletnika

Opis:

Autobusom dolazimo na Omanovac i tu se dijelimo u dvije grupe.

GRUPA A

Kreće prema Brezovom polju ispod Turskih kapija, silazi niz tzv. stazu Puzavac te dolinom potoka Rogoljice prelazi betonski most, gdje uskoro započinje uspon šumskom putem kroz područje Lomovi, presijeca planinsku čistinu Torine, penje se šumskim prosjekama i zemljanim putovima na Veliku poljanu, zatim kroz rijetku staru hrastovu šumu dolazi do zidina starog planinarskog doma Josip Svoboda od čijih  zidina put silazi do livade a zatim vijuga preko makadamske ceste i šumskih staza, visokom šumom te preko grebena Kamenac, te uz RTV antenu dolazi do geodetske piramide na vrhu BREZOVO POLJE, KT HPO 985 m/nv. Nakon odmora slijedi spust prema planinskoj kući Strmac koja se nalazi na  360 m/nv. Na putu dugom 17,3 km savladavamo uspon od cca 400 m te spust od 650 m.

Stazu prolazimo za 7 sati hoda.

GRUPA B

Od Planinarskog doma Omanovac kreće kružnom stazom prema Begovači te se uz rječicu Roguljicu vraća prema planinarskom domu. Za vrijeme hodnje koja traje oko 3 sata savladava se visinska razlika od 200 metara.

Po završetku ture grupa B kreće s Omanovca autobusom do Strmca i tu kupi grupu A.

Težina staze:  K2, T1, VR2, kondicijski, tehnički i savladavanje visinske razlike, sve troje umjereno zahtjevno
Oprema: Standardna planinarska definirana vremenskim uvjetima
Vodiči: Irena Hustić, Dragan Turkalj
Napomena: Hrana iz ruksaka uz mogućnost dogovora obroka u domu. Uzeti sa sobom dovoljno vode
Prijave i informacije:

Dragan na mob 0915275591 ili putem FORME

Prijavom na izlet svaki član Društva potvrđuje da je upoznat sa zahtjevima izleta, da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da ima uplaćenu članarinu HPS-a za tekuću godinu, te pristupa izletu na vlastitu odgovornost. Sudionik je dužan tijekom izleta slušati upute vodiča. U slučaju loših vremenskih prilika ili drugih nepredviđenih okolnosti, vodič ima pravo promijeniti rutu ili otkazati izlet.

                      SENJSKA OBILAZNICA I BURNA POVIJEST SENJA    
                                                                    17.02.2024.
Polazak: 06:30, Ilica 421
Prijevoz:  AUTOBUS
SENJSKA OBILAZNICA  je obilaznica o kojoj skrbi i upravlja PD Zavižan iz Senja, ima 10 kontrolnih točaka  ukupne duljine staze cca 50 km,  počinje u mjestu  Sibinj na 5m nadmorske visine i nastavlja dalje prema 2. Malić (867 m), 3. Alino bilo (1106 m), 4. Bivše planinarsko sklonište Krivi Put, 5. Orlovo gnijezdo (750 m), 6. Vratnik (700 m), 7. Krajačeva kuća (1100 m), 8. Jadićeva plan (1416 m), spust prema KT 9. Planinarska kuća Sijaset, 10. Tvrđava Nehaj.

Naša tura počinje u mjestu Krivi Put od kuće planinarskog skloništa, bivše Osnovne škole, (820 m/n/m) malo makadamskom cestom pa dalje kroz prosjeke bukove šume prema grebenu Alinog bila ispod vrha Prosina 1113 m/n/m prema vrhu Alino bilo 1106 m/n/m. Dalje staza nastavlja grebenom pa spuštanjem preko Gorica, prelaskom ŽC kod Vrtlina nastavlja planinarskom stazom, pa makadamom te usponom prema vrhu Malić 867m/n/m. S vrha se pruža divan pogled na padine Krivog puta, kvarnerske otoke, sjeverni Velebit, Senjsko bilo, gorskokotarske vrhove Viševica, Zagradski i Medviđak. Istim putem spušta se staza prema Butković Docu, malo makadamom malo travnatim livadama, malo borovom šumom prema napuštenom zaselku Sušanj gdje prelazimo makadamsku cestu Klarićevac – Bile. Odavde imamo 500 m spuštanja stazom Degenije koja prolazi istočnom stranom Vodne drage prema naselju Sibinj Krmpotski gdje je kraj našeg planinarenja.

Prema Senju odlazimo autobusom, tvrđavu Nehaj i njezin muzejski sadržaj ćemo obići uz stručnog vodiča, a nakon završetka posjeta spustiti ćemo se novouređenom šetnicom do centra grada i posjetiti nadaleko poznati Gradski muzej Senja opet uz stručnog vodiča. Ostatak vremena možemo uživati u gastronomskoj ponudi Senja. Cijena usluge stručnog vodstva je 20 € za organizirane grupe, a cijena ulaznice djeca 2 € a odrasli 3 €  kn,  po objektu. Krajnji rok za prijavu je srijeda 07.02.2024.godine.

Težina staze: Ukupna duljina planiranog planinarenja 15 km, ukupno uspona 400 m, ukupno spuštanje 1200 m

T-1, K-2, V-7

Oprema:

Standardna planinarska definirana vremenskim uvjetima,  obavezna naglavna lampa

Vodiči:

Vodiči : Vlado Majetić, Irena Hustić

Napomena:

Hrana i piće po putu iz ruksaka, obavezna naglavna lampa, 2 litre vode

Prijave putem WEB FORME, informacije na telefon :

091-2010099 Vlado M

Prijavom na izlet svaki član Društva potvrđuje da je upoznat sa zahtjevima izleta, da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da ima uplaćenu članarinu HPS-a za tekuću godinu, te pristupa izletu na vlastitu odgovornost. Sudionik je dužan tijekom izleta slušati upute vodiča. U slučaju loših vremenskih prilika ili drugih nepredviđenih okolnosti, vodič ima pravo promijeniti rutu ili otkazati izlet.

 

Žumberak – od Stojdrage do Budinjaka i Budinjak, Staza kneževa

(obiteljski izlet)

Subota, 27. siječnja 2024.
Polazak:  8 sati, Ilica 421 Povratak:  oko 18 sati
Prijevoz:  Autobus Članski doprinos: 20 EUR
PD Medvednica organizira planinarski izlet na Žumberak – Od Stojdrage do Budinjaka i obiteljski izlet Stazom kneževa (izlet je pogodan za obitelji s djecom).

Žumberak – Od Stojdrage do Budinjaka: K2/T1 (15 km, 6-7 sati hoda)

Po dolasku u mjesto Stojdraga i provjere opreme krećemo na turu. Prvi dio staze vodi nas do mjesta Glažuta gdje se odvajamo stazom prema vrhu Tuščak (HPO vrh) na kojem radimo kraći odmor. Nastavljamo dalje grebenom i stižemo do istoimene gradine. Gradina Tuščak nalazi se na šumom obraslom hrptu brijega Tuščaka, iznad doline Bregane, podignuta je krajem 12. i početkom 13. stoljeća, a već u 14. stoljeću bila je ruševina. Nakon razgledavanja gradine nastavljamo dalje šumskom stazom i spuštamo se prema mjestu Koretići. Nakon kraćeg hodanja makadamom odvajamo se ponovo na šumsku stazu i preko mjesta Tisovac Žumberački, Siječevac i Bratelji dolazimo do Eko centra Budinjak gdje nas čeka grupa obiteljskog izleta.

 

Obiteljski izlet Stazom kneževa: K1/T1 (4 km, 2-3 sati hoda)

U mjestu Stojdraga obilazimo Žumberački uskočki muzej i Milenijski križ postavljen u spomen na tisućitu godišnjicu krunidbe kralja Tomislava. U prostoru muzeja smješten je bogat fundus etnografskih predmeta koji svjedoče o baštini, identitetu i povijesti žumberačkih uskoka, od doseljenja na žumberačko područje prije gotovo 500 godina do danas. Nastavljamo prema Budinjaku, te krećemo na Stazu kneževa, 4 km dugačku kružnu stazu koja nudi uvid u bogatu budinjačku prošlost. Staza je poučnog karaktera, te ćemo proći kroz deset punktova koji nude priče o geološkim fenomenima, jami imena Židovska kuća, arheološkim nalazima iz starijeg željeznog i rimskog doba. Nakon dva sata šetnje vraćamo se do Eko centra Budinjak te odlazimo do ostataka Kapele Sv. Petke, jedine crkve četverolistnog tlocrta u Republici Hrvatskoj.

 

Težina staze:

●       Žumberak – Od Stojdrage do Budinjaka: K2/T1 (15 km, 6-7 sati hoda)

●       Obiteljski izlet Stazom kneževa: K1/T1 (4 km, 2-3 sati hoda)

 

Oprema:

●       Planinarska, osobna i zdravstvena iskaznica.

●       Gojzerice, gamaše, štapovi, naglavna svjetiljka (sudionici izleta od Stojdrage do Budinjaka).

●       Odjeća primjerena vremenskim uvjetima  (kapa koja pokriva uši, rukavice, …).

●       Hrana i piće iz ruksaka, ponijeti minimalno 2 litre tekućine.

Vodiči: Igor Gotal-Lukša i Irena Hustić (obiteljski izlet)
Prijave putem FORME , zaključno sa 17. siječnja 2024., a informacije na brojeve telefona vodiča:
099 3840 030 (Igor Gotal-Lukša), 091 489 9767 (Irena Hustić)

Prijavom na izlet svaki član Društva potvrđuje da je upoznat sa zahtjevima izleta, da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da ima uplaćenu članarinu HPS-a za tekuću godinu, da prihvaća trasu izleta, te pristupa izletu na vlastitu odgovornost. Sudionik je dužan tijekom izleta slušati upute vodiča. U slučaju loših vremenskih prilika ili drugih nepredviđenih okolnosti, vodič ima pravo promijeniti rutu ili otkazati izlet.

 

Mala Kapela – Plaška Glava
3. veljače 2024.
Polazak:
Zagreb 7.00 sati
Povratak:
oko 21 sat
Prijevoz:  autobus Članski doprinos: 20€ na bazi 30 izletnika
Dragi planinari, zadovoljstvo mi je i čast pozvati vas i predstaviti vam ovaj planinarski put po Maloj Kapeli u području Plaška Glava, te naselje Plaški. Polazak iz Zagreba prema dogovoru grupe koju će koordinirati Josip Rodić, recimo da je to u 7.00 sati, a dolazak u Plaški je oko 9 sati gdje vas dočekuje Josip Anušić, vaš vodič, ujedno i domaćin. Prijem planinara bio bi na parkingu kod župne crkve Sv. Ana (manja crkva u mjestu), a u pastoralnoj dvorani topli napitci i nešto „kratko” uz razgovor i raspored.

OPIS skraćeni- Kroz dvije općine, Plaški i Saborsko, posjetit ćemo: jezero, dva vidikovca, jedno snažno vrelo i jednu arheološku lokaciju.

OPIS duži planinarenja po Maloj Kapeli:

·        autobusom iz središta Plaškog odlazimo do polazne točke, oko 2km, uzimamo stvari i započinjemo pješačenje preko umjetnog jezera Kosovac i ulazimo u šumu.

·        Slijedi kraći strmiji uspon (oko 500m, nije strašno, ali za one uležane preko zime može biti naporno, zastat ćemo 10 puta i više) i dolazak do prvog vidikovca Tron (740mnv). Ovdje je malo duži odmor uz pogled na lijepe prizore Male i Velike Kapele i pogled na Plaški, Modruš, Ogulin, Hum, Klek, Kula – Bjelolasicu, Žumberačko gorje i Alpe za vedrijeg vremena.

·        Nastavljamo na vrh Plaška Glava (795mnv) uz kraće zadržavanje i nastavljamo na vidikovac Vršak s pogledom na istočnu stranu Male Kapele. Odmah „ispod nogu” povremeno Blaćansko jezero (estavela), mjesto Blata, Lička Jesenica i Saborsko, na krajnjem horizontu vrh Plješivice s okolnim brdima.

·        Lagano se spuštamo do snažnog vrela Siljevac u mjesto Blata kojega voda služi mještanima za piće, a i nama će.

·        Kraća dionica asfaltnim, pa onda makadamskim putem kroz mjesto do ulaska u šumu i kretanje prekrasnom stazicom, skoro pa „parkovna” ispod vrha Strmac prema Gradini, napušteno kameno zdanje frankopanske utvrde na (635mnv).

·        Nakon kraćeg razgleda spustili bi se prema naselju Vera, na istoimenom potoku i manjem vodopadu, na 1km od središta Plaškog.

Cijeli opisani put je 10km dužine i uz predviđene odmore hodanje bi trajalo 4-5 sati, ovisno o dužini stanki na lokacijama čija sam imena ovdje podcrtao. Preporučio bih još ako nam bude zgodno i vremena, da autobusom odemo do vrela Dretulje, rijeke ponornice, Dom kulture gdje se održao ZAVNOH, a sada kino, te pravoslavne crkve, nekada u rangu katedrale, spomenik kulture „nulte kategorije”.

„B opcija” – Naime, za one koji bi nešto lakše od predviđenog planinarenja, organizirali bi i „B opciju”, lakšu pješačku turu obilaska Vrela Dretulje i dio toka i samoga mjesta Plaški: mjesto održavanja ZAVNOH-a, obrambena kula Zrinski, Saborna crkva Vavedenja Presvete Bogorodice (SPC). Po završetku oni bi se vratili kuhati grah.

Mala Kapela, lička gora zelena  je velikim dijelom prekrivena šumom i nema značajnijih vrhova, onako kamenitih s čistim pogledom uokolo, možda upravo zato što je cijela pod jakom šumom, zelena. Tako da čak nema ni značajnijeg planinarskog puta koji bi bio uvršten u knjige Planinarskih vodiča. Najviši je Seliški vrh (1279mnv) unutar NP Plitvička j. Dok Mrsinj (1269mnv) jedni lociraju u Ličko sredogorje, a drugi opet u krajnji rub Male Kapele.

Plaški, Dom kulture, današnje kino, mjesto Drugog zasjedanja ZAVNOH-a 1943. na kojem je potvrđena odluka o priključenju Hrvatskoj od strane talijanskih fašista oduzetih Istre, Zadra i otoka.

Dretulja, Veliko vrelo, rijeka ponornica koju u gornjem toku okružuju vlažna staništa, cret, gdje je pronađeno nekoliko rijetkih biljnih i životinjskih vrsta.

Gradina, stari grad Frankopana spominje još 1163. kao župa splitske nadbiskupije. Spomen Gradine je 1401. godine. U blizini je pronađeno nekoliko predmeta iz doba vladavine Rimljana, a poznato je da su ova područja nastanjivali ilirsko pleme Japodi.

Saborna crkva Vavedenja Presvete Bogorodice u Plaškom spomenik kulture iz 1763. godine.

 

Težina staze: zahtjevna K2; tehnički nezahtjevna T1; visinska razlika oko 400m, umjereno lagano VR2
Oprema:  Planinarska uvjetovana vremenskim uvjetima, štapovi i gojzerice.
Vodiči: Josip Anušić
Napomena:  Hrana iz ruksaka i 1lit. vode za planinarenje. Za ručak se može dogovoriti kuhanje, grah. Ako se dogovori grupa.
Prijave putem forme do popune autobusa ili do 24. siječnja  a  informacije na mob. 098 43 42 93 Josip A.

 

Prijavom na izlet svaki član Društva potvrđuje da je upoznat sa zahtjevima izleta, da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da ima uplaćenu članarinu HPS-a za tekuću godinu, da prihvaća trasu izleta, te pristupa izletu na vlastitu odgovornost. Sudionik je dužan tijekom izleta slušati upute vodiča. U slučaju loših vremenskih prilika ili drugih nepredviđenih okolnosti, vodič ima pravo promijeniti rutu ili otkazati izlet.

Prijave putem LINKA

Planinarsko društvo Medvednica u suradnji sa Stanicom planinarskih vodiča Zagreb organizira

OPĆU PLANINARSKU ŠKOLU

Ove godine opća planinarska škola organizirana je tako da daje svoj doprinos obilježavanju 150 godina osnutka Hrvatskog planinarskog saveza

Veljača – Lipanj 2024. godine

 

Opća planinarska škola sastoji se od teorijskog i praktičnog dijela, odnosno  predavanja i izleta, prema Pravilniku o općoj planinarskoj školi Hrvatskog planinarskog  saveza.

Opća planinarska škola daje kvalitetnu osnovu za djelovanje u organiziranom  hrvatskom planinarstvu, omogućava stjecanje općih znanja i vještina iz područja  planinarstva te pruža temelje za nastavak školovanja u raznim planinarskim  specijalnostima organiziranim u Hrvatskom planinarskom savezu.

Opća planinarska škola provodi se prema programu HPS-a.

Predavanja se održavaju u večernjim satima, ponedjeljkom, u prostorijama Mjesnog  odbora Vrapče Centar, Ilica421, jednom tjedno, po 2 školska sata.

Sastavni dio opće planinarske škole su izleti u planine (šest jednodnevnih i tri  višednevna) ispunjeni praktičnim vježbama.

Prijave i upisi

Broj polaznika škole je ograničen veličinom predavaonice i kapacitetom planinarskih  domova na 30 polaznika. Redovna cijena opće planinarske škole iznosi 75,00 eura  plativo odjednom ili po dogovoru na rate. Uz to je obavezno učlanjenje u PD  Medvednica.

U cijenu su uključeni: vodstvo škole, organiziranje predavanja, terenskih vježbi i  izleta, Planinarski priručnik, majica društva, zamka i kompas. U cijenu nisu uračunati  troškovi izleta, prijevoza, spavanja u domovima i hrane. Ako pojedinac želi prekinuti  školovanje zbog privatnih, poslovnih ili zdravstvenih razloga, PD Medvednica nije  dužna vratiti novac za školovanje i članarinu u HPS-u.

Teoretski dio nastave će se održvati, ponedjeljkom, počevši od 19.02.2023. godine  s početkom u 19:00 sati u velikoj dvorani MO Vrapče Centar, Ilica 421.

Prijave i upisi počinju objavom ove najave a traju do popunjenja upisne kvote

Dodatne informacije o školi možete saznati svake srijede na sastanku Društva od 20  do 21 sat, prostorije MO Vrapče Centar Ilica 421,pozivom na broj mobitela 0914899767, voditeljice škole Irena ili upitom na adresu e-pošte pd.medvednica@hps.hr   

Teorijski dio obuhvaća sljedeća predavanja:

  1.  Planinarstvo
  2. Povijest planinarstva
  3. Planine
  4. Oprema
  5. Korištenje tehničke opreme
  6. Pripreme za odlazak u planinu
  7. Kretanje u planinama
  8. Orijentacija
  9. Boravak u planinama
  10. Osnove speleologije
  11. Zaštita prirode
  12. Meteorologija
  13. Opasnosti u planinama
  14. Spašavanje u planini i HGSS
  15. Prva pomoć

Praktični dio nastave odnosno Plan izleta za polaznike planinarske škole moţe se  vidjeti na stranici  pd.medvednica.hr

Izlete planinarske škole vode školovani planinarski vodiči HPS-a.

Ciljevi izleta su hrvatske planine: Medvednica, Psunj, Ćićarija, Snježnik, Guslica, Mosor, Bjelolasica, Velebit, Velika Planina Slovenija i Orljak na Dugom Otoku,

Popis obavezne planinarske opreme za polaznike škole:

  • Visoke planinarske cipele – gojzerice
  • Veliki planinarski ruksak (40L do 60L)
  • Vreća za spavanje i podloga za spavanje
  • Svjetiljka, najbolje čeona
  • Štapovi,
  • Prva pomoć,

Savjetujemo da posudite opremu od rodbine i prijatelja ako ste u  mogućnosti. Planinarska oprema se nabavlja postepeno, stoga pričekajte  predavanje o opremi.

Predavači su istaknuti članovi HPS-a – vodiči instruktori, liječnik, speleolog, članovi  HGSS-a itd.

Upisom u planinarsku školu svaki polaznik potvrđuje da ispunjava zdravstvene i  psihofizičke uvjete za sudjelovanje u radu škole, da izletima pristupa na  vlastitu odgovornost, te da će se u skladu s planinarskom etikom pridrţavati  programa izleta, odluka i uputa vodiča

Voditelj škole je:

Irena Hustić, mob. 091/489 9767 ili mail pd.medvednica@hps.hr

OBRAZAC ZA PRIJAVU