- PD Medvednica - http://pdmedvednica.hr -

DEDINA OBILAZNICA – 1.izlet Opće planinarske škole 25.02.2024.

DEDINA OBILAZNICA  

1.    izlet Opće planinarske škole

25.02.2024.
Polazak: 8 sati s Ponikvi Povratak: u popodnevnim satima
Prijevoz: Vlastiti Članski doprinos za izlet (akontacija)
Dedina obilaznica: Planinarsku obilaznicu Željko Avdagić Deda je uredilo planinarsko društvo Medvednica u spomen na Željka Avdagića Dedu, istaknutog planinara, speleologa i ljubitelja prirode. Proteže se zapadnim dijelom Medvednice,a veže 10 kontrolnih točaka;  KT1 – špilja Veternica, KT2 – kamenolom Bizek, KT3 – Kameni Svati, KT4 – izvor Javorščak, KT5 – Grajfova Kopanja, KT6 – planinarski dom Risnjak, KT7 – slap Sopot (najviši slap na Medvednici),KT8 – Talijanove pećine, KT9 – slap Farendol,  KT10 – polu špilja Podsvinjarčica.

Opis: Naša tura, kružna trasa dijela Dedine obilaznice, započinje i završava na Ponikvama do kojih se dolazi Zelenom magistralom iz Gajnica. Na kraju asfaltiranog puta je parkiralište gdje se mogu parkirati automobili i odakle krećemo. Ponikve su visoravan na 500 m/nv, livada i šuma okružene brežuljcima sa dva potoka koja tu i poniru. Od Ponikvi krećemo na izvor Javorščak, Kamene svate, kamenolom Bizek i planinarski dom Glavica te opet do Ponikvi. Na Glavici se možemo okrijepiti hranom i pićem. U 4 sata hoda prelazimo stazu duljine 12 km i savladavamo uspon od 455 metara.

Težina staze:    Kondicijski K1-umjereno zahtjevno, manje od 5 sati hoda

Tehnički T1 – nezahtjevno, hod bez upotrebe ruku i ostalih pomagala

Visinska razlika VR2 – umjereno, visinska razlika 250 – 500 metara

Oprema:

Standardna planinarska definirana vremenskim uvjetima

Vodiči:

Dragan Turkalj

Napomena:

Hrana i piće iz ruksaka, na domu na Kamenim Svatima se može dobiti piće a u domu Glavica i hrana i piće.

Prijave putem FORME [1] a informacije na broj 0915275591 Dragan

Prijavom na izlet svaki član Društva potvrđuje da je upoznat sa zahtjevima izleta, da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da ima uplaćenu članarinu HPS-a za tekuću godinu, te pristupa izletu na vlastitu odgovornost. Sudionik je dužan tijekom izleta slušati upute vodiča. U slučaju loših vremenskih prilika ili drugih nepredviđenih okolnosti, vodič ima pravo promijeniti rutu ili otkazati izlet.