Polazak: U 7,00 sati  Ilica 421
Povratak: u večernjim satima
Prijevoz: minibus
Članski doprinos za izlet (akontacija): 60 € na bazi 18 izletnika
Opis:

Kamniško-Savinjske Alpe su planinski lanac koji se nalazi dijelom u Sloveniji a dijelom u Austriji.Planinski lanac je dobio ime po gradu Kamniku i po rijeci Savinji. Najpoznatija dolina u Kamniškim Alpama zove se Logarska dolina,duga je sedam kilometara i pruža se pod strmim sjevernim obroncima Ojstrice (2350 m) i Planjave (2396 m). Na Planjavu se nastavlja s desne strane Kamniško sedlo (1903 m) i Brana (2253 m). Otud će krenuti naš uspon prvo na Kamniško Sedlo a drugi dan na Branu.

     05.08.2023  

Krećemo iz Logarske doline i usput se kratko zadržavamo ispod slapa Rinka koji je jedan od naljepših, najpoznatijih i najposjećenijih slapova u Sloveniji. Na putu kroz Logarsku dolinu ponire a onda izvire kao izvor Črne, nastavlja se kao dio rijeke Savinje pa se zbog toga smatra i njenim prvim izvorom. Put nas dalje vodi do Okrešlja gdje se upravo završava Fauschaerov dom  koji je pred nekoliko godina izgorio, pa ga sad susjedi Slovenci rade iznova od temelja. Nakon dijela staze koja vodi šumom izlazimo na dio čije su staze uglavnom sazdane od sipara a onda slijedi uspon strmom  stijenom Brane te su na putu za sigurnost i lakše kretanje postaljene sajle i klinovi. Na kraju puta našeg prvog dana ponovo nas očekuje zaravan s travnatom stazom ugodnom za hodanje te koča na Kamniškom sedlu gdje ćemo prenoćiti.

Tura:           Logarska dolina (760m)– Fauschaerov dom (1396m) – Kamniško sedlo (1903m)

Uspon od oko 1150 metra savladavamo u vremenu od 5 sati.

06.08.2023.

Uspon na Branu kreće u 6 sati. Brana je planina iznad Kamniškog sedla. S prostranog vrha na kojem se nalazi upisna kutija i mali križ pruža se vrlo lijep pogled.

Na istoku se vidi Planjava, a na zapadu Turska gora i iza nje Rinka i Skuta. Tu je i prekrasan pogled na Ljubljansku kotlinu. Ako je lijepo vrijeme vide se i i kolibe na Velikoj Planini. Brana je visoka 2253 metra. Put do nje započinje blagom stazom kroz sipar, a onda se počinje strmo i vijugovo uzdizati i ulaziti u stijenje sa sve

većim kamenjem tako da je upotreba ruku više nego dobro došla. Nagrada je na kraju, kad se uspnete na vrh, očekujući nastavak kamenih stijena, a tamo vas dočeka ogromna travnata livada.

Po povratku s vrha na sedlo, nakon odmora i okrijepe slijedi spust do izvora Kamniške Bistrice gdje ćemo odmoriti u Koči pri Kamniškoj Bistrici, a nakon toga

krenuti autobusom za Zagreb.

 

Tura:  Kamniško Sedlo (1903m) – Brana ( 2253m) – Kamniško Sedlo (1903) – Kamniška Bistrica ( izvor, 600 m)

 

Uspon oko 400 metara, silazak oko 1650 metara. Uspon 2,5 sata, silazak do Kamničkos sedla 1,5 sata,  silazak do Kamniške Bistrice 3 sata.

 

Korisne informacije: Noćenje 25 eura, taksa 2 eura

Doručak 6 eura

Ručak    7 do 12 eura

Piće i voda po cjeniku

 

 

Težina staze:  teška
Oprema: Standardna planinarska definirana vremenskim uvjetima, kaciga, rukavice
Vodiči:  Irena Hustić i Dragan Turkalj
Napomena: Na put ponijeti minimalno 2,5 lit vode. U domu ima na krevetima posteljina.
Prijave i informacije: Irena  091 489 9767 ili putem forme
od do
zakazano Arhiva Prošli izleti