Polazak: 8 sati s Ponikvi
Povratak: u popodnevnim satima
Prijevoz: vlastiti Članski doprinos za izlet (akontacija):
Opis:

Za ovaj izlet predvidjeli smo laganu šetnju  jednim  dijelom  Dedine  obilaznlce nazvane po Željku Avdagiću Dedi koja je trasirana zapadnom Medvednicom.  Naša  tura  započinje  na Ponikvama. Na Ponikve se dolazi Zelenom magistralom  iz Gajnlca. Na kraju asfaltiranog puta je parkiralište gdje ćemo se okupiti. Ponikve su      visoravan na 500 m/nv, livada i šuma okružene brežuljcima sa dva potoka koja tu i poniru.

Naša tura bi započela na Ponikvama i kretala se dalje na izvor Javorščak, Kamene svate,  kamenolom Bizek, špilju Veternicu i planinarski dom Glavica. Na Glavici se možemo okrijepiti hranom i pićem. Naš put zavšava na Ponikvama. U 4 sata hoda prelazimo stazu duljine 12 km i savladavamo uspon od 455 metara.

Dedina obilaznica :

Planinarsku obilaznicu je uredilo planinarsko društvo Medvednica u spomen na Željka Avdagića Dedu, istaknutog planinara, speleologa i ljubitelja prirode. Proteže se zapadnim dijelom Medvednice, a veže 10 kontrolnih točaka; KTl – špilja Veternica, KT2 – kamenolom Bizek, KT3 – Kameni Svati, KT4 – izvor Javorščak, KTS – Grajfova kopanja, KT6 – planinarski dom Risnjak, KT7 – slap Sopot (najviši slap na Medvednici), KTS – Talijanove pećine, KT9 – slap Farendol, KT10 – polušpilja Podsvinjarčica.

 

 

 

 

Težina staze: lagana
Oprema: Standardna planinarska definirana vremenskim uvjetima
Vodiči:  Dragan Turkalj i Irena Hustić
Napomena: Hrana i piće iz ruksaka, na domu na Kamenim svatima može se kupiti piće, a u domu Glavica može se kupiti i hrana
Prijave i informacije: Dragan 091 527 5591 ili putem forme
zakazano Arhiva Obavijesti Prošli izleti