Polazak: U 7,00 Ilica 421
Povratak: oko 20,00 sati
Prijevoz: autobus Članski doprinos za izlet (akontacija): 12€  na bazi 40 planinara,
15€ na bazi 30 planinara
 

 

 

OPIS PUTA:

Ovoga puta Svetu Geru penjemo iz Slovenije. U Grabrje stižemo oko 8 i 30. Tu započinjemo naš uspon sa nadmorske visine od 386 m. Put nas vodi dijelom asfaltnom cestom, makadamom a zatim šumskom stazom te za 1 sat dolazimo do planinarskog doma Pri Gospodični na Gorjancih (822 m/nv). Dom je otvoren vikendom i opskrbljen je hranom i pićem. Nalazi se iznad studenca Gospodična, koji je zaštićen kao povijesna i prirodna znamenitost.

Za vodu iz studenca Janez Trdina, slovenski spisatelj i veliki zaljubljenik u Gorjance i podgorske gorice, zapisao je u svojoj bajci da ima moć pomlađivanja te da je ,,slajša od medu in malvazije“.

Na vrh Svete Gere (Trdinov vrh, tako ga nazivaju Slovenci) dolazimo za 1 sat. Vrh je kontrolna točka HPO, 1178 m/nv.  Od Gabrja do vrha savladavamo visinsku razliku od 810 m. Nakon odmora i slikanja krećemo prema domu Sv. Miklavž, gdje stižemo po prilici za 1 sat. Na domu se možemo okrijepiti hranom i pićem iz njihove ponude. Nakon pauze krećemo prema Krvavom kamenu. Kamen se nalazi na raskršću puteva koji vode prema Gospodični i Svetoj Geri i za njega su vezane tri legende. Sve tri govore o tužnoj sudbini glavnog lica čija je krv ostavila trag na tom kamenu. Odtud mu i ime. Laganim hodom nastavljamo do Gospodične i Grabrja gdje nas čeka autobus.

Oni koji ne žele penjati do vrha mogu ostati na planinarskom domu Gospodična.

 

 

 

 

 

 

Težina staze: kondicijski srednje zahtjevna, tehnički nezahtjevna
Oprema: Standardna planinarska definirana vremenskim uvjetima
Vodiči:  Irena Hustić, Dragan Turkalj;   Pomoćni vodič: Marijana Radionov
Napomena: Domovi su bogato opskrbljeni hranom i pićem, ali nije zabranjeno ponijeti nešto po želji
Prijave i informacije: Irena Hustić 091 489 9767 ili putem forme
zakazano Arhiva Prošli izleti