Polazak: 7,00 sati, Ilica 421  Povratak: u kasnim popodnevnim satima
Prijevoz: autobus  Učešće u prijevozu 140-170 kn ovisno o broju izletnika
 

PRVI DAN 26.03.2022.

Odlazimo autobusom prema Baškim Oštarijama gdje će početi nas uspon na Metlu i Kubus.

Metla (1288 m) je istaknuti vrh na ličkom rubu velebitske visoravni.  Vrh je odavno popularan među planinarima. Označen je gomilom kamenja. Pored ove gomile je i jedan kamen živac na kojem je natpis imena vrha, s istaknutom nadmorskom visinom. U taj kamen je ugrađen i planinarski žig. Vrh je gol pa s njega puca pogled u svim smjerovima. Posebno je lijep pogled prema: Ljubačkom Brdu, Kizi i Bačić kuku. Stazu dužine od 3,5 kilometra prolazimo za cca 2 sata uz savladavanje visinske razlike od 401 metar. Po povratku u Baške Oštarije popet ćemo se na Kubus.

Kubus  je vidikovac na kome se nalazi spomenik gradnji ceste Karlobag – Gospic a s visine od 927 metara nad morem vidi se Karlobag, otok Pag i cijeli Velebitski kanal.

lz Baških Oštarija odlazimo u Hostel Čelin gdje noćimo

 

DRUGI DAN  27.03.2022.

U planu je uspon iz Stupačinova na Kizu pa dalje do Ljubičkog Brda i Filipovog kuka te spuštanje u Baške Oštarije. Stazu prolazimo za 6 sati hoda uz uspon od petstotinjak metara.

Kiza (1.278 m) je vrh u Srednjem Velebitu. Nalazi se blizu Oštarijskih vrata. Od ceste do vrha potrebno je 1,5 sata hoda.

Kiza pripada skupini Dabarskih kukova, neobraslih kamenih vrhova što izviru iz šume u južnom dijelu Srednjeg Velebita.

Ljubičko brdo (1320 m) vidi se iz Baških Oštarija kao široko travnato bilo dugačko gotovo 1 km, s istaknutom skupinom glatkih kukova i stijena na sjeverozapadnom kraju (Ljubički kuk, 1337 m). Uzdižući se od izvora potoka Ljubice, zatvara sa sjeverne strane oštarijsko polje. U donjem je dijelu obraslo šumom i šikarom, a u gornjoj je trećini planinski travnjak , osim na stijenama Ljubičkog kuka.  Ističe se lijepim vidikom na vrhove južnog Velebita, Liku, Dabarske kukove i more. lme je dobilo po potoku Ljubici koji teče podno vrha.

Metla, Kiza i Ljubičko brdo vrhovi su HPO.

Spavamo u Hostelu Čelina.  Cijena noćenja je 100 kuna

 

Tezina staze:  srednje teška

 

Oprema :

Standardna planinarska definirana vremenskim uvjetima, obavezni štapovi, čeona lampa

Vodiči: Irena Hustić,  Igor Gotal-Lukša
Napomena:  Hrana i piće iz ruksaka, uz mogućnost organiziranja toplog obroka

Na putu slijedimo upute Stožera civilne zaštite RH i HZJZ.

 

Prijave i informacije: Irena Hustić 091 489 9767

Prijavom na izlet svaki član Drustva potvrđuje da je upoznat sa zahtjevima izleta, da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da ima uplaćenu članarinu HPS-a za tekuću godinu, da prihvaća trasu izleta, te pristupa izletu na vlastitu odgovornost.

Sudionik je dužan tijekom izleta slušati upute vodiča. U slučaju loših vremenskih prilika ili drugih nepredviđenih okolnosti , vodič ima pravo promijeniti rutu ili otkazati izlet.

 

Napomena: izvor fotografije – pd-stilez.hr, parkovihrvatske.hr, planinarski portal.org
 

 

od do
zakazano Obavijesti Prošli izleti