Polazak: 8,30 parkiralište Šestinski Lagvić  Povratak: oko 17 sati
Prijevoz: osobni automobili ili javni prijevoz  Cijena: izlet nema cijene
 

U 8,30 krećemo  poučnom stazom Miroslavac do Kraljičinog zdenca uz potok Kreljevec. Stazom M1 nastavljamo prema Grafičaru, a usput ćemo posjetiti kapelicu Svetog Jakoba koja se smjestila na proplanku zvanom Veliki Plazur, na nadmorskoj visiniod 864 m, a koja je nekad pripadala Šestinama, a danas o njoj brine ksaverska župa.

Sv. Jakobu, kako ga zovu domaći ljudi , Gračanci i Zagorci hodočaste već desetljećima.U pisanim izvorima kapelica Sv. Jakoba se spominje 1746. godine kao drvena kapel ca manjih dimenzija. Vjerojatno su je gradili rudari iz obližnjeg rudnika Zrinskih.  Zaslugom baruna Kulmera 1847. godine sagrađena je nova zidana zgrada kapelice, a po projektu arhitekta Jurja Denzlera kapelica je 1935. godine temeljito obnovljena. U dekoraciji unutrašnjosti korišteni su elementi starohrvatske ornamentike pa se kapelica odlikuje kulturno-povijesnim, arhitektonskim i graditeljsko-tipološkim vrijednostima te je službeno zaštićena kao kulturno dobro. Odlazimo na Grafičar i tamo slijedi ručak i odmor .

 

U 14 sati se spuštamo na Medvedgrad. Medvedgrad je stara utvrda sagradena u 13. stoljeću nakon provale Tatara na jugozapadnom obronku Medvednice na visini od 593 m. Utvrdu Medvedgrad je dao sagraditi oko 1250. godine zagrebački biskup Filip. Svrha joj je bila obrana Kaptola i biskupskih posjeda. Oko 1260. godine kralj Bela IV. povjerio je utvrdu knezu Stjepku Šubicu, a potom je davana na upravu hrvatskim banovima (Babonići, Celjski , Ivan Karlović, Zrinski, Gregorijanci, Erdody). Medvedgradska je tvrdava teško ostećena u potresu 1590. godine pa su je 1602. napustili njeni posljednji stanovnici. Nakon sloma zrinsko-frankopanske urote 1671. godine, Medvedgrad je preuzela kraljevska komora, ali tada je utvrda vec ruševina. Posljednji gospodari grada bili su baruni Kulmer koji su ga posjedovali do 1945. godine.

 

 

 

Tezina staze: Srednje teška. Duljina staze cca 15 km, savladavanje uspona od 560 metara

 

Oprema :

Standardna planinarska definirana vremenskim uvjetima

Vodič: Vladimir Varga
Napomena:  Hrana i piće iz ruksaka, moguć ručak u Domu grafičar

Na putu slijedimo upute Stožera civilne zaštite RH i HZJZ.

 

 

Prijave i informacije: Vladimir Varga 091 571 3164

Prijavom na izlet svaki član Drustva potvrđuje da je upoznat sa zahtjevima izleta, da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da ima uplaćenu članarinu HPS-a za tekuću godinu, da prihvaća trasu izleta, te pristupa izletu na vlastitu odgovornost.

Sudionik je dužan tijekom izleta slušati upute vodiča. U slučaju loših vremenskih prilika ili drugih nepredviđenih okolnosti , vodič ima pravo promijeniti rutu ili otkazati izlet.

 

zakazano Arhiva Prošli izleti