Strahinjčica – 27.3.2021. (izlet OPŠ)
Polazak:  8,00 Ilica 421 Povratak:  oko 20 sati
Prijevoz:  autobus Cijena:  70 kn na bazi 25 izletnika, Muzej krapinskog pračovjeka 60 kn, Muzej Radoboa 20 kn
Opis:

POSJET MUZEJU KRAPINSKIH NEANDERTALACA

Po dolasku u Krapinu,  nakon kave u 10 sati, posjet Muzeju Krapinskih neandertalaca. Samo nalazište krapinskih neandertalaca na lokalitetu Hušnjakovo prvi je paleontološki spomenik prirode u Hrvatskoj, a pripada među najznačajnije paleontološke lokalitete svijeta. Nakon prvih postava muzeja 1971. godine, muzej je u ovakvim okvirima predstvljen javnosti u veljači 2010. godine. Obilazak muzeja traje oko 1 sat.

USPON NA STRAHINJČICU

Uspon počiinjemo oko 11,30 sati preko Jelenjih pećina. Staza počinje prilično strmim usponom koji nakon pola sata prelazi u blagi. Uz odmor se doma stiže za maksimalno 2 sata. Od doma do vrha Sušec (846 m/nm, HPO) je 45 minuta. Na stazi se prolazi vidikovcem s kojeg puca pogled sve do Medvednice. Za povratak do doma potrebno je oko pola sata , a do ceste za Strahinje Radobojsko, gdje nas čeka autobus, treba nam maksimalno 1 sat.

POSJET MUZEJU RADOBOA

Muzej Radoboa provest će nas kroz rudarski, geološki i arheološki svijet područja koje ćemo posjetiti. Tu ćemo zaokružiti priču današnjeg izleta. Povezat ćemo i arheološke nalaze i sastav planine preko koje ćemo prijeći.  “Radobojske naslage su u učenom svijetu nadaleko poznate jer malo koje mjesto na svijetu može pokazati tako rijetkih i zanimljivih okamenjenih životinja i biljaka kao Radoboj” riječi su naših prirodoslovaca Kišpatića i Tućana, izvučene iz knjige Slike iz rudarstva,  iz 1914.godine. Kroz taj svijet provest će nas stručni vodič iz muzeja.

 

U samoj organizaciji izleta slijedimo savjete stožera, maske su obavezne.

 

Težina staze:  SREDNJE TEŠKA
Oprema:  Standardna planinarska definirana  vremenskim uvjetima. Štapovi obavezni.
Vodiči:   Irena Hustić, Marina Gotal Lukša, Sandra Gouda
Napomena:

Hrana iz ruksaka, prehrana u Domu prema dogovoru

Prijave i informacije: na broj telefona  091 489 9767

 

Prijavom na izlet svaki član Društva potvrđuje da je upoznat sa zahtjevima izleta, da ispunava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu da ima uplaćenu članarinu HPS-a za tekuću godinu, te pristupa izletu na vlastitu odgovornost.Sudionik je dužan tijekom izleta slušati upute vodiča. U slučaju loših vrenmenskih prilika ili drugih nepredviđenih okolnosti , vodič ima pravo promijeniti rutu ili otkazati izlet.

zakazano Arhiva Prošli izleti