- PD Medvednica - https://pdmedvednica.hr -

Velika i Mala Paklenica 06. – 07.04.2024.

Velika i Mala Paklenica
06. – 07.04.2024.
Polazak:  Ilica 421 u 6,00 sati Povratak:  Nedjelja u kasnim večernjim satima
Prijevoz:  autobus Članski doprinos prijevoz i organizacija izleta:

55 eura na bazi 30 izletnika

Nacionalni park Paklenica

je po proglašenju drugi nacionalni park [1] u Hrvatskoj [2], proglašen još 19. listopada [3] 1949. [4] godine, tek nekoliko mjeseci nakon NP Plitvička jezera [5]. Paklenica je prvi put bila proglašena Nacionalnim parkom još 1929. godine, ali zakonom kojeg je trebalo revidirati svake godine, a što se nije činilo.

Dana 7. srpnja 2017. godine NP Paklenica je upisan na UNESCO [6]-ov popis mjesta svjetske baštine u Europi [7] kao dio zajedničke svjetske baštine 13 zemalja pod nazivom „Bukove prašume [8] u Karpatima i drugim područjima Europe”. Riječ je o 2031 hektaru šume na lokacijama Suva draga – Klimenta i Oglavinovac – Javornik u Nacionalnom parku Paklenici. Iznimnost predloženih iskonskih bukovih šuma u nacionalnim parkovima Sjevernom Velebitu i Paklenici temelji se na njihovoj izvornosti, geografskom položaju, starosti i veličini.

Naše ture obići će jedan dio planinarskih putova u Velikoj i Maloj Paklenci organizirajući se tako da budu ture prilagođene svim planinarima koji žele posjetiti taj dio naše domovine.

OPIS TURA:

Subota, 06.04.2024.

Krećemo s parkinga Nacionalnog parka i dijelimo se u

GRUPA A

Kreće put Male Paklenice. Kanjon Male Paklenice poznat je po svojoj „divljini“ i netaknutoj prirodi.. Potok Male Paklenice je 12,5 km dug, a izvire ispod Vlaškograda, iz nekoliko izvora. Mala Paklenica u pravilu ima vode u koritu uzvodno od odvojka staze za Njivu Lekinu, dok u donjem dijelu presušuje. Lijeva pritoka Male Paklenice, Orljača je također bujični tok koji ljeti presušuje. U kišovitom dijelu godine kad kanjonom teče voda, staza je neprohodna.
Osam kilometara nizvodno od izvora, Mala Paklenica oblikuje oko 2 km dug kanjon obilježen strmcima visokim i do 300 m. Kanjon je mjestimično širok svega 10 metara

Dužina staze od polažita do smještaja je oko 12 kilometara i na putu se penje visinska razlika od 850 metara. U jednom krećem dijelu put je osiguran sajlom a ovisno o količini vode u kanjonu moguće je da će se trebati pregaziti rijeka pa o tome treba voditi računa . Očekivano vrijeme hoda je 8 sati.

 

GRUPA B

kreće Velikom Paklenicom i usput posjećuje Manitu peć. Manita Peć je špilja, jedina u Parku koju možemo posjetiti. Temperatura u špilji je oko 9 stupnjeva pa za obići je potrebna topla odjeća.  Dolina Velike Paklenice duga je 14,5 km. Zbog vodonepropusne litološke podloge od izvora Velike Paklenice, pa do njenog  sutoka s Brezimenjačom, voda je u koritu Velike Paklenice prisutna tijekom cijele godine. Naša tura duga je 12 kilometara uz visinsku razliku 830 metara. Očekivano vrijeme trajanja hoda je 7 sati.

GRUPA C

Kreće Velikom Paklenicom do smještaja. Dužina puta 8 kilometara, visinska razlika 500  metara. Vrijeme trajanja hoda 5 sati.

NEDJELJA 07.04.2024.

U domu se odjavljujemo u 7,30 sati. Zajedno krećemo put Anića kuka preko Njiva Lekinih i zajedno stižemo do pod Anića kuk i tu

GRUPA A

penje Anića kuk ( uspon na Anića kuk traje oko 30 minuta i savladava visinsku razliku od 140 metara). Dužina staze 11 km, uspon ukupno 500 metara, trajanje hoda  7 sati.

Anića kuk je najveća stijena na Velebitu i najznamenitija stijena u Hrvatskoj. Stijena je viša od 300 metara, a među alpinistima je glasovita po svojoj razvedenosti, brojnim penjačkim pravcima i prevjesima. Osobito se ističe njezin prepoznatljiv prevjesni klin. U podnožju Anića kuka je zelena livada  Anića luka s izvorom.

GRUPA B

nastavlja do autobusa, uz zaustavljanje u Anića Luki)  koji nas čeka na parkingu Velike Paklenice. Dužina staze 9,5 km, visinska razlika koja se penje 360 metara, vrijeme hoda   5 sati.

Važne obavijesti.

Cijena ulaznice u Nacionalni park………………………………. 8 eura

Cijena noćenja Planinarski dom/Radmića dvori……………  8/15 eura

Cijena ručak/večera po dogovoru       …………………………  8 – 15 eura

Piće se može kupiti u smještaju

Signala na smještaju nema ali se može kupiti………………  2 eura

Cijena ulaznice u Manitu peć …………………………………….. 5 eura

Težina staze

Grupa A:K 3, vrlo zahtjevno, T 4, vrlo zahtjevno, duže i zahtjevnije staze, osigurani putovi, konstantno

penjanje, VR4, zahtjevno

Grupa B, Subota: K2, Zahtjevno, T 1, nezahtjevno, VR 4, zahtjevno

Nedjelja, : K2, zahtjevno, T1, nezahtjevno, VR2, umjereno lagano

Grupa C:K1, nezahtjevno, T1, nezahtjevno, VR2, umjereno lagano

Oprema:  Planinarska uvjetovana vremenskim uvjetima, kabanica, naglavne lampe štapovi, rukavice
Vodiči: Irena Hustić, Tomislav Letinčić, Dragan Turkalj
Napomena:  Na putu hrana i piće iz ruksaka. Obavezno uzeti minimalno 2 litre vode a grupa koja ide kroz Malu Paklenicu minimalno 3 litre vode. Na smještaju može se dopuniti zaliha vode
Prijave putem forme [9] najkasnije do 20.03.2024.  informacije Irena na mob 0914899767 . a uplate članskog doprinosa za prijevoz i organizaciju izleta najkasnije do 27.03.2024.

Prijavom na izlet svaki član Društva potvrđuje da je upoznat sa zahtjevima izleta, da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da ima uplaćenu članarinu HPS-a za tekuću godinu, da prihvaća trasu izleta, te pristupa izletu na vlastitu odgovornost. Sudionik je dužan tijekom izleta slušati upute vodiča. U slučaju loših vremenskih prilika ili drugih nepredviđenih okolnosti, vodič ima pravo promijeniti rutu ili otkazati izlet.