- PD Medvednica - https://pdmedvednica.hr -

Slapnica u Žumberku – 9.3.2024.

Slapnica u Žumberku
9. ožujka 2024.
Polazak: Zagreb 8.00 sati – Krašić 9.00 sati okupljanje Povratak:  oko 18 sati
Prijevoz:  automobili ili kombi Članski doprinos: 19€ na bazi punih auta
 

Slapnica je zanimljiva rijeka ili potok koja opravdano nosi svoje ime zbog niza malih slapova. Skoro pa na ušću u Slapnicu su dobro poznati slapovi: Brisalo koji je na Dubokom potoku i Vranjački slap na potoku Vranjak, dio su našeg plana obilaska. Ova rječica s nizom pritoka u kraćoj dubokoj potočnoj dolini, kanjonu, jako osciliraju količinom vode, a u ovom našem terminu izleta za očekivati je veći vodostaj i bogatiji doživljaj slapova. Cijelo obilazno područje dijelom je Parka prirode “Žumberak – Samoborsko gorje”.

Automobile ostavljamo kod Matin most i započinjemo s kružnim obilaskom, prvo do slapa Brisalo, uzvodno kroz Duboki potok do Zidana pećina (obilazimo ako bude suho), a onda u Pećno odakle se spuštamo prema nekadašnjem naselju Vranjak Žumberački odakle počinje vrludanje po dobro ugaženoj stazi, prelazimo potok Vranjak, a onda malo zaobilazno dolazimo do kataklizmičke scene izvaljenog drveća ispod stijene s koje pada voda i tvori Vranjački slap. Za 10min smo na kolnom putu i polazimo uzvodno uz Slapnicu do mjesta gdje smo ostavili auta. I ova dionica je jako atraktivna, lijepe kaskade i žubor vode opuštaju i okrjepljuju, privlače pozornost i bude želju za fotkanjem.

Ovakva trasa  ima nešto oko 14km ili oko 6 sati hodanja s odmorima. Potrebno je dodatna pažnja na dijelu trase uz vodu, po kamenju i preko drveća, neke dionice su dobro osigurane čeličnim sajlama i klinovima, ništa strašno i nemoguće, niti fizički zahtjevno, dapače jako zanimljivo, ali eto, uzima vremena, bitno je da ne promočimo obuću i noge.

 

Težina staze: Kondicijski zahtjevno – K2; tehnički umjereno zahtjevna – T2; visinska razlika oko 500m, Visinska razlika umjereno lagano  – VR2
Oprema:  Planinarska uvjetovana vremenskim uvjetima, kabanica, naglavna lampa, štapovi obavezno i gojzerice.
Vodič: Josip Anušić, mob. 098 43 42 93
Napomena:  Hrana iz ruksaka i 2 lit. Vode.
Prijave putem obrasca, forme na LINKU [1]