- PD Medvednica - https://pdmedvednica.hr -

Osorčica – vrhovi Sveti Mikula i Televrin 02.03.2024.

Osorčica – vrhovi Sveti Mikula i Televrin
02.03.2024.            
Polazak u 6 sati Ilica 421 Povratak: oko 21 sat
Prijevoz:

Autobus

Članski doprinos za izlet (akontacija)

47 eura na bazi 30 izletnika

Opis:

Sv. Mikula je najljepši vrh na otoku Lošinju. Na njemu stoji prastara kapela sv. Nikole (u lokalnom govoru sv. Mikule) građena od tesana kamena. U njoj je planinarska upisna knjiga, a sama kapela može poslužiti kao zaklon od kiše i sunca jer je stalno otvorena.

U Malom je Lošinju 1886. osnovano turističko društvo, a njegovi su članovi već iduće godine (28. ožujka 1887.) poveli na najviši otočni vrh Televrinu (589 m) austrijskog prijestolonasljednika Rudolfa, a poslije potaknuli gradnju planinarske staze iz Nerezina na vrh Sv. Mikule. Ta se staza i danas koristi kao najkraći prilazni put na Sv. Mikulu.

Od Nerezina krećemo prema Osorčici. Zavojite  staza nas na početku vodi kroz suhozide  a onda iznad ruševina Velikog Dvora i kroz šumarak izlazi na prijevoj Počivalica, 247 m/nv i dalje kroz stoljetnu borovu šumu i oštar kamenja do kapelice Svetog Mikule (vrh HPO visine 567 m) odakle puca zadivljujući pogled na lošinjsku obalu. Nakon odmora i fotografiranja krećemo na Televrin, nastavljamo prema planinarskoj kući Svetog Gaudenta te se nakon kraćeg zadržavanja spuštamo u Osor gdje nas čeka autobus.

Težina staze: K 1 –kondicijski umjereno zahtjevno –  manje od 5 sati hoda, T2 – tehnički umjereno zahtjevno, povremena upotreba ruku i VR 3- umjereno zahtjevno visinska razlika 500-750 m

Staza je dužine 13 kilometara visinska razlika oko 600 metara i vrijeme trajanja hoda 5 sati.

Oprema: Standardna planinarska definirana vremenskim uvjetima, Obavezni štapovi i naglavne lampe
Vodiči: Irena Hustić
Napomena: Hrana i piće iz ruksaka, ponijeti minimalno 2,5 litre vode
Prijave putem FORME [1] a informacije  Irena na broj mobitela 091 4899 767