- PD Medvednica - https://pdmedvednica.hr -

MALA KAPELA – PLAŠKA GLAVA (3.2.2024.)

 

Mala Kapela – Plaška Glava
3. veljače 2024.
Polazak:
Zagreb 7.00 sati
Povratak:
oko 21 sat
Prijevoz:  autobus Članski doprinos: 20€ na bazi 30 izletnika
Dragi planinari, zadovoljstvo mi je i čast pozvati vas i predstaviti vam ovaj planinarski put po Maloj Kapeli u području Plaška Glava, te naselje Plaški. Polazak iz Zagreba prema dogovoru grupe koju će koordinirati Josip Rodić, recimo da je to u 7.00 sati, a dolazak u Plaški je oko 9 sati gdje vas dočekuje Josip Anušić, vaš vodič, ujedno i domaćin. Prijem planinara bio bi na parkingu kod župne crkve Sv. Ana (manja crkva u mjestu), a u pastoralnoj dvorani topli napitci i nešto „kratko” uz razgovor i raspored.

OPIS skraćeni- Kroz dvije općine, Plaški i Saborsko, posjetit ćemo: jezero, dva vidikovca, jedno snažno vrelo i jednu arheološku lokaciju.

OPIS duži planinarenja po Maloj Kapeli:

·        autobusom iz središta Plaškog odlazimo do polazne točke, oko 2km, uzimamo stvari i započinjemo pješačenje preko umjetnog jezera Kosovac i ulazimo u šumu.

·        Slijedi kraći strmiji uspon (oko 500m, nije strašno, ali za one uležane preko zime može biti naporno, zastat ćemo 10 puta i više) i dolazak do prvog vidikovca Tron (740mnv). Ovdje je malo duži odmor uz pogled na lijepe prizore Male i Velike Kapele i pogled na Plaški, Modruš, Ogulin, Hum, Klek, Kula – Bjelolasicu, Žumberačko gorje i Alpe za vedrijeg vremena.

·        Nastavljamo na vrh Plaška Glava (795mnv) uz kraće zadržavanje i nastavljamo na vidikovac Vršak s pogledom na istočnu stranu Male Kapele. Odmah „ispod nogu” povremeno Blaćansko jezero (estavela), mjesto Blata, Lička Jesenica i Saborsko, na krajnjem horizontu vrh Plješivice s okolnim brdima.

·        Lagano se spuštamo do snažnog vrela Siljevac u mjesto Blata kojega voda služi mještanima za piće, a i nama će.

·        Kraća dionica asfaltnim, pa onda makadamskim putem kroz mjesto do ulaska u šumu i kretanje prekrasnom stazicom, skoro pa „parkovna” ispod vrha Strmac prema Gradini, napušteno kameno zdanje frankopanske utvrde na (635mnv).

·        Nakon kraćeg razgleda spustili bi se prema naselju Vera, na istoimenom potoku i manjem vodopadu, na 1km od središta Plaškog.

Cijeli opisani put je 10km dužine i uz predviđene odmore hodanje bi trajalo 4-5 sati, ovisno o dužini stanki na lokacijama čija sam imena ovdje podcrtao. Preporučio bih još ako nam bude zgodno i vremena, da autobusom odemo do vrela Dretulje, rijeke ponornice, Dom kulture gdje se održao ZAVNOH, a sada kino, te pravoslavne crkve, nekada u rangu katedrale, spomenik kulture „nulte kategorije”.

„B opcija” – Naime, za one koji bi nešto lakše od predviđenog planinarenja, organizirali bi i „B opciju”, lakšu pješačku turu obilaska Vrela Dretulje i dio toka i samoga mjesta Plaški: mjesto održavanja ZAVNOH-a, obrambena kula Zrinski, Saborna crkva Vavedenja Presvete Bogorodice (SPC). Po završetku oni bi se vratili kuhati grah.

Mala Kapela, lička gora zelena [1]  je velikim dijelom prekrivena šumom i nema značajnijih vrhova, onako kamenitih s čistim pogledom uokolo, možda upravo zato što je cijela pod jakom šumom, zelena. Tako da čak nema ni značajnijeg planinarskog puta koji bi bio uvršten u knjige Planinarskih vodiča. Najviši je Seliški vrh (1279mnv) unutar NP Plitvička j. Dok Mrsinj (1269mnv) jedni lociraju u Ličko sredogorje, a drugi opet u krajnji rub Male Kapele.

Plaški, Dom kulture, današnje kino, mjesto Drugog zasjedanja ZAVNOH-a 1943. [2] na kojem je potvrđena odluka o priključenju Hrvatskoj od strane talijanskih fašista oduzetih Istre, Zadra i otoka.

Dretulja [3], Veliko vrelo, rijeka ponornica koju u gornjem toku okružuju vlažna staništa, cret, gdje je pronađeno nekoliko rijetkih biljnih i životinjskih vrsta.

Gradina, stari grad Frankopana [4] spominje još 1163. kao župa splitske nadbiskupije. Spomen Gradine je 1401. godine. U blizini je pronađeno nekoliko predmeta iz doba vladavine Rimljana, a poznato je da su ova područja nastanjivali ilirsko pleme Japodi.

Saborna crkva Vavedenja Presvete Bogorodice u Plaškom [5] spomenik kulture iz 1763. godine.

 

Težina staze: zahtjevna K2; tehnički nezahtjevna T1; visinska razlika oko 400m, umjereno lagano VR2
Oprema:  Planinarska uvjetovana vremenskim uvjetima, štapovi i gojzerice.
Vodiči: Josip Anušić
Napomena:  Hrana iz ruksaka i 1lit. vode za planinarenje. Za ručak se može dogovoriti kuhanje, grah. Ako se dogovori grupa.
Prijave putem forme [6]do popune autobusa ili do 24. siječnja  a  informacije na mob. 098 43 42 93 Josip A.

 

Prijavom na izlet svaki član Društva potvrđuje da je upoznat sa zahtjevima izleta, da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da ima uplaćenu članarinu HPS-a za tekuću godinu, da prihvaća trasu izleta, te pristupa izletu na vlastitu odgovornost. Sudionik je dužan tijekom izleta slušati upute vodiča. U slučaju loših vremenskih prilika ili drugih nepredviđenih okolnosti, vodič ima pravo promijeniti rutu ili otkazati izlet.

Prijave putem LINKA [6]