- PD Medvednica - https://pdmedvednica.hr -

STOL – NAJVIŠI VRH KARAVANKI – 8.7.2023.

Polazak: U 6,00 sati  Ilica 421
Povratak: u kasnim večernjim satima
Prijevoz: osobni automobili
Članski doprinos za izlet (akontacija): oko 30€
STOL je, s visinom od 2236 metara,  najviši vrh Karavanki. S vrha se pruža prekrasan pogled na Julijske Alpe, zapadne Karavanke, Visoke i Niske Ture, središnje Karavanke, Kamniško Savinjske Alpe i dio Gorenjske. Kao i sve planine tog gorja i te visine može nam pripremiti razna iznenađenja pa tako i usred ljeta možemo na Stolu doživjeti četiri godišnja doba, uključujući i snijeg. Pri vrhu se smjestila Prešernova koča, koja planinarima pruža i utočište i okrijepu.

        Naša tura počinje kod Valvasarjeva doma, s visine od 1181 metar i kreće Žirovinskom stazom. Na početku se lagano uspinjemo kroz predio obrastao šumom, preko padina ispod Monštranca. Izlaskom iz šume počinje malo strmiji uspon a zatim nas planina opet iznenadi blagom travnatom padinom na kojoj se nalazi odmorište i vidikovac. U nastavku slijedi teren sa sve manje raslinja a više kamena i sipara. Na 2000 metara vegetacije skoro da i nema, osim trave i lišajeva.  Preko Malog stola dolazimo na vrh koji je kamenit i planina se s njega strmo spušta u Austriju s čije strane se na Stol može uspeti feratom.

Nakon odmora u Prešernovoj koči slijedi spust Zabreškom stazom koja je malo travnatija od ove kojom smo se penjali i većim dijelom spusta pruža nam pogled na predivne vrhove slovenskih planina.

Težina staze:  kondicijski teška, tehnički srednje zahtjevna. vrijeme hodanja do vrha 5 sati, visinska razlika 1080 metara
Oprema: Standardna planinarska definirana vremenskim uvjetima, obavezna kabanica, gamaše, jakna, kapa, rukavice, zaštita od sunca, minimalno 2,5 lit vode
Vodiči:  Irena Hustić i Dragan Turkalj
Napomena: Hrana iz ruksaka ili u Valvasarjevom ili Prešernovom domu
Prijave i informacije: Irena  091 489 9767 ili putem forme
zakazano Arhiva Prošli izleti