- PD Medvednica - https://pdmedvednica.hr -

POŠTAK – 10.6.2023.

Polazak: U 6,00 sati  Ilica 421
Povratak: oko 22 sata
Prijevoz: autobus Članski doprinos za izlet (akontacija): 36€ na bazi 40 izletnika
Poštak ( vrh HPO, 1425 m/nv ) se izdiže  iznad rijeke Zrmanje sa prepoznatljivom strmo odsječenom padinom ispod vrha. Gledano sa državne ceste D1 vrh je vrlo  impresivan i mami da se na njega popnete. Nalazi se na tromeđi između Like, Dalmacije i Bosne i Hercegovine. Planinarski je vrlo zanimljiv zbog svojih širokih vidika neometanih u svim smjerovima. Posebno privlači pažnju sa svojim neobičnim samostojećim kamenim figurama raznih oblika na zapadnom dijelu travnate padine podno vrha. Poštak je gotovo u cijelosti prekriven prostranim travnjacima, s malo šume i mnogo krških obilježja..

Početna točka uspona je željeznička postaja Zrmanja u mjestu Otrić. Državnom cestom D1 od Gračaca prema Kninu u mjestu Otrić na željezničkoj postaji Zrmanja treba parkirati autobus, od kuda započinje uspon na Poštak. Dužinu staze od 10 kilomatara s visinskom razlikom uspona od 777 metara savladavamo za 3 sata.

Po povratku s Poštaka odlazimo u Knin do rijeke Krke i mjeste gdje se u nju ulijeva rječica Krčič i tvori prekrasan slap Krčić koji je 22 metra visok vodopad  kojim se rijeka Krčić obrušava u Krku. Nazivaju ga još i Veliki buk i Topoljski buk. Nalazi se neposreedno uz grad Knin a napaja se vodom s Dinare.

Po obilasku istog  slijedi povratak za Zagreb.

 

Težina staze:  kondicijski zahtjevna, tehnički srednje zahtjevna
Oprema: Standardna planinarska definirana vremenskim uvjetima
Vodiči:  Irena Hustić i Dragan Turkalj
Napomena: Hrana iz ruksaka. Minimalno 3 litre vode, postoji mogućnost organiziranja kasnog ručka na povratku
Prijave i informacije: Irena  091 489 9767 ili putem forme
Prijave i uplate članskog doprinosa zaključno sa 31.5.2023. ili do popunjenja autobusa
zakazano Arhiva Prošli izleti