- PD Medvednica - https://pdmedvednica.hr -

KRN – SLOVENIJA – 24.-25.6.2023.

Polazak: U 7,00 sati  Ilica 421
Povratak: u večernjim satima oko 22 sata
Prijevoz: kombi
Članski doprinos za izlet (akontacija): 75 € po osobi za pun kombi
Opis:

Krn ( talijanski : Monte Nero) je planina jugozapadnih Julijskih Alpa na sjeverozapadu Slovenije.

Sa visinom od 2244 metara najviši je vrh na planini Krn, na planinskom lancu, koji se uzdiže strmo iznad središnjeg dijela rijeke Soče. S ovog vrha se pruža panoramski pogled, od Jadranskog mora kroz Matajur i Breginjsko, Kobarid stol do Kanina.

Na sjevernoj i istočnoj strani otvara se prekrasan pogled na najvišu vrhove Julijskih Alpa. Krn Planina se nalazi oko 50 kilometara od Jadranskog mora.

Rijeka Soča teče zapadno od vrha. Krn ima moćni zapadni zid, koji se najbolje može vidjeti iz Kobarida ili Drežnice. Na južnoj padini planine nalaze se mala mjesta Vrsno, Krn, Drežnica, Drežniške Ravne i Magozd. Na sjevernoj strani nalazi se jezero Krn, najveće glacijalno jezero u Sloveniji.

Tijekom Prvog svjetskog rata, na području su se odvijale bitke. Na vrhu susjedne planine Batognica (2.164 m) bio je velika slučajna eksplozija skladišta oružja. Mnogo ostataka iz rata ostalo je rasuto po ovom vrhu.

24.06.2023.

Odlazimo iz Zagreba u 7 sati i nakon 4,5 sata vožnje kombijima stižemo do KOČE PRI PLANINI KUHINJA

Koča se nalazi na donjem rubu planine Kuhinja. Planinarsko društvo Kobarid je  1974. Godine odlučilo izgraditi koču te je 1980. godine na planinu dovedena struja a 1982. godine započeta je gradnja. Koča je 3.6.1984. godine otvorena no nažalost 1994. godine je u nju udario grom i do temelja je izgorjela. Ponovno je iz temelja sagrađena a 2019.  je i dograđena i proširena.

Po dolasku slijedi odmor i lagana šetnja oko Koče te pripreme za sutrašnji uspon.

 

25.06.2023.

Nakon buđenja i ranog doručka krećemo u 6,00 na uspon.

Uspon  počinje na visini od 991 metar i do vrha Krna, čija je visina 2244 metra savladavamo visinu od 1253 metra.  

Na početku se krećemo laganom stazom a zatim se  sve strmije uspinjemo travnatim padinama koje su odvojene ogradama pašnjaka. Staza nekoliko puta presjeca lošu planinsku cestu i nakon sati pol vremena hoda dolazimo do starog vojničkog zaseoka na planini Slapnik. Dolazimo do predjela zvanog Legar i lagano ulazimo na zapadni greben Krna. S grebena se otvara prekrasan pogled na Matajur i Kobariški stol te dolinu rijeke Soče. Staza postaje sve kamenitija ali je još uvijek dosta široka i dovodi nas do Gomiškova skloništa na Krnu.

Sklonište označava brzi kraj našeg puta do vrha pa dalje nastavljamo u njegovu smijeru i do vrha stižemo za dvadeset minuta.

Nakon pola sata odmora krećemo natrag prema Koči.

Na putu će nas pratiti naš kolega planinar Joško, planinarski vodič, koji je dobar poznavatelj staze a i povijesti ovog područja koje je zapamćeno kao najtragičnije ratište u prvom svjetskom ratu.

Na Koči će nas dočekati ručak, i nakon ručka i odmora, slijedi naš povratak za Zagreb.

 

Cijena spavanja ……………….20 eura

Doručak …………………………. 8 eura

Ručak ……………………………15 eura

Večera …………………………..15 eura

 

Spavaonice su po 10 ležajeva

 

 

Težina staze:  teška
Oprema: Standardna planinarska definirana vremenskim uvjetima
Vodiči:  Irena Hustić i Dragan Turkalj
Napomena: Na put poonijeti dovoljnu količinu vode, zaštitu od sunca i hladnoće, kabanicu, naglavnu lampu
Prijave i informacije: Irena  091 489 9767 ili putem forme
od do
zakazano Arhiva Prošli izleti