Polazak: U 6,00 sati,   Ilica 421
Povratak: oko 21 sat
Prijevoz: autobus Članski doprinos učešća u organizaciji izleta

75 € na bazi 30 izletnika

 

OPIS

29.04.2023. SVETI ROK – MATOKIT

Od Zagreba uz kraće stanke putujemo prema Vrgorcu gdje očekujemo doći oko 12 sati.

Uspon na Matokit, vrh Sveti Rok započinje u naselju Ravča. Staza kreće od same table koja označava ulazak u mjesto te vodi pored zadnjih kuća između visokih suhozida. Ona nam govori o nedavnoj prošlosti lokalnog stanovništva i njegovom načinu života. Stazu su izgradili kako bi olakšali dolazak do ljetnih stanova, livada i plodnih ravnica koje su obrađivali kao i stada koja su uzgajali. Staza nije teška za uspon. Lako se savladava i neprekidno i postupno se uzdiže po rasutom kamenju praveći višestruke serpentine. Kroz 40 minuta dolazi se do prvih livada i ljetnih stanova ispod samog prijevoja.  Tu i počinje najljepši dio staze duge kilometar i pol koji završava izlaskom na grebe gdje počinje oštriji uspon  koji nam otvara vidike prema jugu na planinu Šibenik. Po prilici za pola sata stižemo na sam vrh, Sveti Rok, 1062 metra nad morem koji je i kontrolna točka HPO. Vrh je označen hrpom kamenja te se dvadesetak metara dalje nalazi žig, nedaleko od male kapelice sa još manjom figurom Svetog Roka. S vrha se pruža pogled prema Pelješcu i Hvaru, prema Bosni i Hercegovini, na Čvrsnicu, Prenj i Velež te na Biokovo, Vrgorac i vrhove Šibenik i Mali Šibenik. Nakon kratkog odmora slijedi grebenski spust do Vrgorca koji je još atraktivniji, ali je i teži. Uspon od 786 metara savladavamo po prilici za 3,5 sata. Spust do Vrgorca je nešto sporiji i izloženiji pa će nam za njega trebati cca 3 sata. Tu nas čeka autobus.

Iz Vrgorca odlazimo u Veliko Brdo gdje ćemo noćiti u Domu Velobrdskih ledara.

   

30.04.2023.VOŠAC I SVETI JURE

Nakon doručka u 8 sati krećemo lokalnim prijevozom prema Nebeskoj šetnici. Po razgledu krajobraza krećemo prijevozom do pod Vošac te se s ceste svi uspinjemo na vrh. Do Vošca, vrh HPO 1421 m/nv, nam je potreno pola sata hoda. Nakon fotografiranja grupa  krećemo prema vrhu Sveti Jure, vrh HPO , (1762 m/nv)  koji će se doseći za po prilici 3 sata hoda..

Na vrhu je crkvica Svetog Jure, crkva na najvišoj nadmorskoj visini, koja se prvi puta spominje 1640. Godine.  S vrha Svetog Jure pruža se panoramski pogled na Zagoru i otoke, a za izuzetno lijepog vremena mogu se vidjeti i bosansko-hercegovačke planine. Na vidikovcu je postavljen i panoramski dalekozor. Pored kapelice, južno s desne strane na kamenu nalazi se natpis s imenom vrha i nadmorskom visinom, a u isti je ugrađen žig. Po usponu spuštamo se lokalnim prijevozom u Veliko Brdo gdje nas očekuje večera i noćenje.

01.05.2023. KIMET

Nakon doručka u 8 sati krećemo lokalnim prijevozom do Nebeske šetnice odakle postoi jedini markirani pristupni put na Kimet. Započinje na biokovskoj cesti kod kamene kućice na Ravnoj Vlaški na visini od 1229 metara.  Markacije najprije kreću sporednim makadamskim putem, a zatim vijugavo izbijaju na mali prijevoj i nastavljaju kod dvije vrtače u kojima je ograđena zemlja. Po obilasku vrtača dolazi se na livadicu s koje se penje, najprije zapuštenom kozjom stazom, a zatim preko stjenovitih polica. S tog prijevoja se otvara vidik prema vrhu. Markacija nas  dalje vodi do samog vrha zapadnim grebenom te strmo izlazi na vršni dio. Sam vrh je na visini od 1536 metara nad morem i za savladavanje uspona od 370 metara i staze duljine 3 kilometra trebat će nam 2 sata.

S vrha se vraćamo istim putem do našeg prijevoza i odlazimo u dom Velobrdskih ledara na ručak.

Polazak prema Zagrebu  predviđen je za 15 sati.

 

Važne inforamcija

U članski doprinos uračunat je organizacija izleta i prijevoza iz Zagreba

Spavanje u domu Velebrdskih ledara……………………..2 x 11 eura = 22 eura

Spavanje u privat smještaju ………………………………… 2 x 20 eura = 40 eura

Prijevoz po Biokovu 30.04.2023…………………………………………….      20 eura

Prijevoz po Biokovu 01.05.2023…………………………………………….      15 eura

Ulazak u Park prirode Biokovo……………………………….2 x 5 eura .. . 10 eura

Ručak/večera u Domu Velebrdskih ledara     ……………………………..    6 eura

 

Doručak radimo u domu sami, ručak ugovaramo s domaćinima. Piće i hranu nabavljamo u obližnjem Konzumu 

 

 

Težina staze: Matokit – teška

                           Vošac – lagana

                          Sveti Jure – teška

                         Kimet – srednje teška

Oprema: Standardna planinarska definirana vremenskim uvjetima, višeslojna odjeća, zaštita od sunca i vjetra, obavezni štapovi i naglavna lampa
Vodiči:  Irena Hustić, Dragan Turkalj
Napomena: Na turama hrana i piće iz ruksaka. Obavezno 3 litre vode po turi.
Prijave i informacije: Irena 091 489 9767 ili putem forme
od do
zakazano Arhiva Prošli izleti