- PD Medvednica - https://pdmedvednica.hr -

STAZA KAMENI STUPI – 11.03.2023.

Polazak: 7,00 sti Ilica 421
Povratak: oko 21 sat
Prijevoz: autobus Članski doprinos za izlet (akontacija): 20 € na bazi 40, a 24 € na bazi 30 izletnika
Opis:

Staza Kameni stupi počinje i završava u centru malog vinodolskog naselja Grižane. Naselje Grižane smješteno je podno ruševina frankopanskog grada i krševitih litica “Griža” po kojima je naselje i dobilo ime. Na slavnu prošlost Grižana, danas, podsjećaju ostaci zidina grižanskog kaštela. Stari kaštel je imao oblik nepravilnog četverokuta sa okruglim kulama na uglovima. Gradnja je dirigirana oblikom litica na kojima je sagrađen. U prvom dijelu puta ćemo proći pored ruševina starog grada i imati prilike se upoznati sa putovima i gradinama stare obitelji Franokopan.

Staza kamenih stupi je oživljeni stari put koji je vodio preko brda Klamaruša iznad sela Baretići, a koji je u minulim vremenima bio jedna od poveznica naseljenih mjesta sa šumskim predjelima i Gorskim Kotarom. Staza je duga okvirno 10-tak km. Na njoj se osim 1300 isklesanih i izgrađenih stepenica, nalazi niz kulturno-povijesnih spomenika te veći broj stijena za alpinističke uspone. U prošlosti je staza služila stanovnicima vinodolskih sela koji su njome nosili grožđe, smokve i trešnje, u II. svjetskom ratu i sol, te ih na području Gorskog kotara mijenjali za žito, krumpir i grah.

 

Plan izleta:

Polazak na izlet je u subotu  u 7.00 sati iz Ilice 421 . Vozimo se autocestom prema Rijeci do izlaza Oštrovica, nakon kojeg nastavljamo lokalnom cestom do centra naselja Grižane gdje započinje naša tura.

Početak rute nas vodi kroz slabije markiranu stazu do početka  same Staze kamenih stupi, na kojem dijelu savladavamo većinski dio visinske razlike.

Pri kraju uspona nalaze se dvije manje spilje,  do kojih je put osiguran kraćim klinčanim putom, oko kojih je planirana mala stanka.

Nakon stanke savladavamo preostali, manji dio uspona te se na početku grebena nadovezujemo na postojeću planinarsku stazu Litica koja prolazi grebenom brda i vrlo je blaga za hodanje.

Prije dolaska na vidikovac Pridva, čeka nas još manji uspon na  Babin kuk, izdvojenu stijenu s koje se pruža lijep pogled na vinodolsku dolinu. Na vidikovcu Pridva je planirano dulje stajanje za okrijepu te se otuda s druge strane vraćamo prema mjestu Grižane.

Za obilazak staze potrebno nam je oko 4 sata hoda

 

 

 

 

Težina staze: kondicijski i tehnički srednje zahtjevna
Oprema: Standardna planinarska definirana vremenskim uvjetima
Vodiči:  Irena Hustić, Dragan Turkalj
Napomena: Hrana i piće iz ruksaka
Prijave i informacije: Irena  091 489 9767 ili putem forme
zakazano Arhiva Prošli izleti