Polazak: 7,00 sti Ilica 421
Povratak: oko 21 sat
Prijevoz: autobus Članski doprinos za izlet (akontacija): 28 € na bazi 30, a 21 € na bazi 40 izletnika
 

Opis:

Nakon  3 sata vožnje i jednog usputnog odmora put nas dovodi u Lanišće, naselje u planinskom području Ćićarije koje se smjestilo na nadmorskoj visini od 546 metara i u kojem živi  80 stanovnika.

Od tud kreće naše planinarenje tom istarskom planinom prema Koritima, livadi  na kojoj se smjestilo desetak masivnih korita, koja obiluju vodom i koja su nekad bila napajališta stoke. Isto tako su u prošlosti žene iz Brgudca otud nosile vodu za piće. Livada je bogata vodom pa  sukladno tome tu obitava obilje biljnih i životinjskih vrsta.

Korita, koja su na 1010 metara visine nad morem,  su se smjetila podno litice Brajkove stijene, do čijeg vrha od 1092 metra vodi strma staza.

U obližnjem šumarku, par minuta od Korita podignuta je planinarska kuća Korita,  koja pruža u ljetnim mjesecima ugodnu hladovinu za odmor. Od Korita na pola sata što hoda, što penjanja uzdigao se Županj vrh, visok 1130 metara a koji je i KT HPO.

 

GRUPA A: prolazi cijelom stazom i penje Brajkov i Županj vrh , 7,5 km dužine s usponom od 675 metara, 3 sata hoda 

 

GRUPA B: prolazi stazom do Korita, u ukupnoj dužini 5,5 kilometara i usponom od  454 metra, 2 sata hoda a zatim zajedno silazimo                Konjskom stazom do Brgudca, gdje nas očekuje autobus,  čiju dužinu od 3,5 kilometra prelazimo za nešto manje od sat vremena.

 

 

Težina staze: kondicijski i tehnički nezahtjevna
Oprema: Standardna planinarska definirana vremenskim uvjetima
Vodiči:   Irena Hustić, Dragan Turkalj, Vladimir Varga, Marijana Radionov
Napomena: Hrana i piće iz ruksaka. Ručak je moguće organizirati negdje usput, po dogovoru s grupom
Prijave i informacije: Irena 091 489 9767  ili putem forme
zakazano Arhiva Prošli izleti