- PD Medvednica - https://pdmedvednica.hr -

MJESEČEV PLATO – 04.02.2023.

Polazak: U 6,30 Ilica 421
Povratak: oko 21 sat
Prijevoz: autobus Članski doprinos za izlet (akontacija): 25 € na bazi 30 planinara, 20€ na bazi 40 planinara
 

Opis:

Mjesečev plato, Plato Mjeseca je prirodna znamenitost na otoku Krku. Smješten je na jugozapadu Krka iznad kanjona Vrženice. To je zaravan na brdu iznad Baške koja podsjeća na Mjesečevu površinu.  Nalazi se na 380 metara nadmorske visine.  Najviši vrh ove krško-kamenite zaravni je Diviška ( 471 m/nv).  Naizgled to je prava kamena pustinja , koja je nastala djelovanjem eroziije , snažne bure, kvarnerskih kiša te čovjeka koji je u ovom škrtom okruženju tražio mogućnost svog opstanka . Naša tura počine u Jurandvoru i vodi nas do Mjesečevog platoa. Na tom dijelu posjećujemo vrh Zakan (197 m/nv).

Tu se razdvajamo i

 

GRUPA A

nastavlja prema Hlamu (461 m/nv) i Diviški, kružno obilazi Mjesečev plato, penje vrh Stražica (372 m/nv) i uz Kaštel Baška stazom ŠETNICA DO MJESECA I NAZAD spušta se u Bašku.  Stazu dužine od 15 km i uspon od 782 metra prelazi za 6 sati.

GRUPA B

počinje spuštanje od Mjesečeva platoa, usput penje vrh Stražica (372 m/nv) i pored crkve Svetog Duha i Kaštela Baška dolazi u Bašku do autobusa. U 4 sata hoda prolazi stazu dugu  9 kilometara i penje 680 metara uspona.

 

Težina staze: kondicijski lagano, tehnički nezahtjevno
Oprema: Standardna planinarska definirana vremenskim uvjetima
Vodiči:  Irena Hustić, Dragan Turkalj, pomoćni vodiči: Vladimir Varga, Tomislav Letinčić
Napomena: Hrana i piće za vrijeme hodanja iz ruksaka, postoji mogućnost organiziranja ručka
Prijave i informacije: Irena Hustić 091 489 9767 ili putem forme
zakazano Arhiva Prošli izleti