- PD Medvednica - https://pdmedvednica.hr -

RISNJAK – 12.11.2022.

Polazak: U 7,00,  Ilica 421
Povratak: oko 21 sat
Prijevoz: autobus Članski doprinos za izlet (akontacija): 160 kn
 

Opis puta: Na putu stajemo po potrebi. Dolaskom u nacionalni park Risnjak grupa A izlazi u Crnom Lugu, a ostali odlaze preko Gornjeg Jelenja do Vilja, odakle kreću prema Schlosserovom domu i Velikom Risnjaku.
Grupa A: Kreće iz Crnog Luga (675 m/nv) i na putu do Velikog Risnjaka (1512 m/nv) svladava ukupnu visinsku razliku uspona od 1083 m, za 4 sata i 20 min, u dužini od 8,8 km. Na Schlosserovom domu se spajamo sa grupom B i malom školom i zajedno se vraćamo do Vilja gdje nas čeka autobus.
Grupa B i mala škola: idu od Vilja do Schlosserovog doma (dužina staze 2,5 km, visinska razlika 480 m) gdje mala škola nastavlja rad po svome programu, a grupa B po želji i mogućnostima nastavlja do vrha Veliki Risnjak.

Schlosserov dom je planinarski dom koji se nalazi na sedlu između vrhova Velikog i južnog Malog Risnjaka, na Schlosserovoj livadi. Nazvan je po dr. Josipu Schlosseru Klekovskom, prvom predsjedniku HPD-a i osnivaču hrvatske botanike.

Veliki Risnjak je drugi po visini u Gorskom Kotaru, iza Bjelolasice. Cijelo područje Risnjaka odlikuje se bogatom i raznolikom florom i zanimljivim životinjskim svijetom te je stoga zaštićeno kao nacionalni park.

 

Težina staze: Grupa A: kondicijski umjereno zahtjevno, tehnički nezahtjevno.  Grupa B i dječja škola: kondicijski lagano, tehnički nezahtjevno
Oprema: Standardna planinarska definirana vremenskim uvjetima
Vodiči:  Grupa A- Dragan Turkalj, Grupa B – Vlado Varga, mala škola – Irena Hustić
Napomena: Hrana i piće iz ruksaka, i obavezna naglavna lampa
Prijave i informacije: Irena Hustić 091 489 9767 ili putem forme
zakazano Arhiva Prošli izleti