- PD Medvednica - https://pdmedvednica.hr -

SVETO BRDO (hodočasnički pohod), rijeka Bijela i Karišnica – 4.6. – 6.6.2021. (izlet OPŠ i Društva)

Sveto Brdo – 4.6. – 6.6.2021. (izlet OPŠ i Društva)
Polazak:  4.6.2021. u 18,00 sati, Ilica 421 Povratak:   6.6.2021. u kasnim popodnevnim satima
Prijevoz:   autobus Cijena:   prijevoz 270 kn na bazi 25 izetnika
Spavanje u privatnom smještaju 100 kn / noć

04.06.2021.

Petak popodne odlazimo u Lovinac gdje ćemo noćiti

 

05.06.2021.

SVETO BRDO

 

Odlazak u 7 sati za Sveti Rok odakle slijedi uspon na Dušice pa na Sveto Brdo.

 

Sam uspon na Sveto brdo je hodočašće posvećeno svim braniteljima koji su svoj život utkali u temelje naše Domovine Hrvatske pa će se shodno tome u 14 sati, na Dušicama, održati, već četvrtu godinu za redom, sveta misa.

 

Naš pohod, naše hodočašće posebno će biti posvećeno našem preminulom kolegi i prijatelju, hrvatskom branitelju koji je veći dio ratnih godina proveo na Velebitu, Željku Avdagiću Dedi.

Sveto Brdo je vrh HPO, visine 1751 metar i s vrha pogled seže na sve strane, a posebno je zadivljujući onaj prema moru i prema Dušicama, koje su smještene na bajkovitoj visoravni na  nadmorskoj visini od 1260 metara.

 

Uspon na Sveto Brdo počinje na prijevoju Mali Alan ( 1025 metara) i traje oko 4 sata. Na putu se savladava visinska razlika od 967 metara. Prvi dio puta prolazi širokim šumskim putem koji se zatim spušta u šumu i lagano vijuga i uspinje se prema Dušicama. Taj dio se prolazi laganim hodom za 2 sata. Zatim slijede Dušice, visoravan obrasla travom i raznovrsnim mirišljavim biljem, relativno ravna staza., nakon koje kreće sam uspon, djelomično strm, koji nas vodi na sam vrh. Duljina staze od Malog Alana do vrha Sveto Brdo iznosi oko 10 kilometara.

 

06.06.2021.

RIJEKA BIJELA, KARIŠNICA, FRANJEVAČKI SAMOSTAN

Nakon doručka krećemo prema Karinu, gdje počinje naš uspon na izvor Rijeke Bijele.  Rijeka Bijela hidrogeološki je fenomen, koja izvire iz špilje na oko 300 m/nv. Kanjoj rijeke od otopljenog vapnenca poprima bijelu boju, po čemu je najvjerojatnije i dobila ime.

Kanjon je na rasijedu dvaju brda uslojenih vapnenaca, ima nekoliko velikih slapova ( najviši između 15 i 20 metara, koji u podnožju formiraju prirodne bazene prozirne zelenkaste boje. Stijene kanjona su živopisne crvenkaste boje i privukle su mnoge pa tako i same snimatelje Vinetua, koji su smatrali da je okruženje najpogodnije za dočarati priču gledateljima, pa su određene scene istoimenog filma snimanje baš u tom kanjonu. Sam obilazak kanjona, izvora i toka rijeke traje oko 3 sata.

Po razgledu Rijeke Bijele spuštamo se na izvor rijeke Karišnice, te je pratimo od izvora do ušća.

Rijeka Karišnica izvire u istoimenoj špijli, koja je dugo oko 12 metara, široka 4 – 7 metara i visoka 2 – 3 metra.  Sama rijeka duga je 2400 metara i utječe u Karinsko more. Na riječici sagrađene su mnoge mlinice i još postoje njihovi ostaci sa djelomično sačuvanim mlinskim kamenima.

Slijedeći tok rijeke do ušća doći ćemo u Karin gdje ćemo posjetiti franjevački samostan  koji je sagrađen na ruševinama benediktinske opatije u 15. stoljeću, kojeg su razarali Turci,a i srpski agresori. Tu će nas dočekati, kroz samostan provesti i o njegovoj povijesti sve ispričati fra Petar, koji o njemu brine i trudi se da na tom mjestu ostane sačuvan za buduće generacije

 

                            Obavezno pridržavanje mjera Stožera civilne zaštite sukladno stanju s pandemijom.

Težina staze:  1 dan:  GRUPA  A  …teška      GRUPA B ….lagana                  2. dan:   Staza nezahtjevna i lagana

                             

Oprema:  Standardna planinarska, obavezni štapovi
Vodiči:  Irena Hustić, Žarko Cvetković
Napomena: Hrana i piće iz ruksaka s mogućnošću dogovora organiziranog obroka u smještaju
                        Prijava izleta pravovaljana tek s uplatom akontacije
Prijave i informacije: Irena 091 489 9767,  Žarko 091 509 4562


Prijavom na izlet svaki član Društva potvrđuje da je upoznat sa zahtjevima izleta, da ispunava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu da ima uplaćenu članarinu HPS-a za tekuću godinu, te pristupa izletu na vlastitu odgovornost.Sudionik je dužan tijekom izleta slušati upute vodiča. U slučaju loših vrenmenskih prilika ili drugih nepredviđenih okolnosti , vodič ima pravo promijeniti rutu ili otkazati izlet.

od do
zakazano Arhiva Prošli izleti