- PD Medvednica - https://pdmedvednica.hr -

DUBOVAČKI PLANINARSKI PUT – 25.4.2021.

Putovanje Ozaljskim krajem kroz povijest – 25.4.2021.
Polazak:  7,30 sati, parking Ilica 421 Povratak:  u kasnim popodnevnim satima
Prijevoz:   autobus Cijena:  90 kuna na bazi 24 izletnika
Ulaznica Stari grad 15 kn, Etno selo 10 kn
Opis:

Po dolasku u Ozalj slijedi obilazak  Starog grada Ozlja, građevine kojaa se nadvila nad rijeku Kupu i tu stoji od daleke 1224. godine. Nakon razgledavanja zdanja uz stručnog vodiča odlazimo u obližnje selo Trg gdje se opet vraćamo u prošlost uz obilazak etno sela i vidimo, nakon što smo upoznali kako je živjelo plemstvo, kako je živio i dane provodio na ovom prostoru običan puk. Da bi doživljaj bio potpun, omogućit će nam svojim prikazom i rječju kustos tog muzeja na otvorenom.

Nakon cca 2 sata šetanja po prošlosti vraćamo se u autobus i odlazimo da Kamanja, mjesta koje svoje korijene vuče iz 16. stoljeća. Naš pohod kreće od crkve imena Marijinog, u čiji je zid ispod kora ugrađena kamena ploča iz 1600. godine s natpisom na glagoljici koji glasi …Dušu pomiluj Amen.

Od Kamanja do druge kontrolne točke Dubovačkog planinarskog puta i vrha Vodenica (vrh HPO, 538 m) dijeli nas 2,5 sati laganog hoda.

Nakon odmora vraćamo se kružnom stazom do Ozlja gdje možemo obići crkvu Sv. Vida, u čijem je dvorištu našla svoje poosljednje počivalište hrvatska slikarica, Ozaljčanka, Slava Raškaj.

Vidimo i najstariju hidroelektranu u kontinentalnoj hrvatskoj, koja je danas spomenik kulture, a nalik je srednjovjekovnom kaštelu. Svoj izgled duguje glasovitom hrvatskom arhitektu Hermanu Bolleu koji je između ostalog zaslužan i za Đakovačku katedralu i arkade na Mirogoju.

Povratak prema Zagrebu predviđa se oko 18 sati.

 

Težina staze:  Lagana
Oprema:  Standardna planinarska
Vodič:  Mladen jakopec
Napomena: Hrana i piće iz ruksaka, na putu slijedimo upute Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.
Prijave i informacije: na broj telefona  091 934 5567

Prijavom na izlet svaki član Društva potvrđuje da je upoznat sa zahtjevima izleta, da ispunava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu,  da ima uplaćenu članarinu HPS-a za tekuću godinu, te pristupa izletu na vlastitu odgovornost.  Sudionik je dužan tijekom izleta slušati upute vodiča. U slučaju loših vremenskih prilika ili drugih nepredviđenih okolnosti , vodič ima pravo promijeniti rutu ili otkazati izlet.

zakazano Obavijesti Prošli izleti