- PD Medvednica - http://pdmedvednica.hr -

Žumberak – od Stojdrage do Budinjaka i Budinjak, Staza kneževa (obiteljski izlet)

Žumberak – od Stojdrage do Budinjaka i Budinjak, Staza kneževa

(obiteljski izlet)

Subota, 27. siječnja 2024.
Polazak:  8 sati, Ilica 421 Povratak:  oko 18 sati
Prijevoz:  Autobus Članski doprinos: 20 EUR
PD Medvednica organizira planinarski izlet na Žumberak – Od Stojdrage do Budinjaka i obiteljski izlet Stazom kneževa (izlet je pogodan za obitelji s djecom).

Žumberak – Od Stojdrage do Budinjaka: K2/T1 (15 km, 6-7 sati hoda)

Po dolasku u mjesto Stojdraga i provjere opreme krećemo na turu. Prvi dio staze vodi nas do mjesta Glažuta gdje se odvajamo stazom prema vrhu Tuščak (HPO vrh) na kojem radimo kraći odmor. Nastavljamo dalje grebenom i stižemo do istoimene gradine. Gradina Tuščak nalazi se na šumom obraslom hrptu brijega Tuščaka, iznad doline Bregane, podignuta je krajem 12. i početkom 13. stoljeća, a već u 14. stoljeću bila je ruševina. Nakon razgledavanja gradine nastavljamo dalje šumskom stazom i spuštamo se prema mjestu Koretići. Nakon kraćeg hodanja makadamom odvajamo se ponovo na šumsku stazu i preko mjesta Tisovac Žumberački, Siječevac i Bratelji dolazimo do Eko centra Budinjak gdje nas čeka grupa obiteljskog izleta.

 

Obiteljski izlet Stazom kneževa: K1/T1 (4 km, 2-3 sati hoda)

U mjestu Stojdraga obilazimo Žumberački uskočki muzej i Milenijski križ postavljen u spomen na tisućitu godišnjicu krunidbe kralja Tomislava. U prostoru muzeja smješten je bogat fundus etnografskih predmeta koji svjedoče o baštini, identitetu i povijesti žumberačkih uskoka, od doseljenja na žumberačko područje prije gotovo 500 godina do danas. Nastavljamo prema Budinjaku, te krećemo na Stazu kneževa, 4 km dugačku kružnu stazu koja nudi uvid u bogatu budinjačku prošlost. Staza je poučnog karaktera, te ćemo proći kroz deset punktova koji nude priče o geološkim fenomenima, jami imena Židovska kuća, arheološkim nalazima iz starijeg željeznog i rimskog doba. Nakon dva sata šetnje vraćamo se do Eko centra Budinjak te odlazimo do ostataka Kapele Sv. Petke, jedine crkve četverolistnog tlocrta u Republici Hrvatskoj.

 

Težina staze:

●       Žumberak – Od Stojdrage do Budinjaka: K2/T1 (15 km, 6-7 sati hoda)

●       Obiteljski izlet Stazom kneževa: K1/T1 (4 km, 2-3 sati hoda)

 

Oprema:

●       Planinarska, osobna i zdravstvena iskaznica.

●       Gojzerice, gamaše, štapovi, naglavna svjetiljka (sudionici izleta od Stojdrage do Budinjaka).

●       Odjeća primjerena vremenskim uvjetima  (kapa koja pokriva uši, rukavice, …).

●       Hrana i piće iz ruksaka, ponijeti minimalno 2 litre tekućine.

Vodiči: Igor Gotal-Lukša i Irena Hustić (obiteljski izlet)
Prijave putem FORME [1] , zaključno sa 17. siječnja 2024., a informacije na brojeve telefona vodiča:
099 3840 030 (Igor Gotal-Lukša), 091 489 9767 (Irena Hustić)

Prijavom na izlet svaki član Društva potvrđuje da je upoznat sa zahtjevima izleta, da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da ima uplaćenu članarinu HPS-a za tekuću godinu, da prihvaća trasu izleta, te pristupa izletu na vlastitu odgovornost. Sudionik je dužan tijekom izleta slušati upute vodiča. U slučaju loših vremenskih prilika ili drugih nepredviđenih okolnosti, vodič ima pravo promijeniti rutu ili otkazati izlet.