- PD Medvednica - http://pdmedvednica.hr -

VOJAK – 1.4.2023.

Polazak: U 6,30,  Ilica 421
Povratak: oko 21 sat
Prijevoz: autobus Članski doprinos za izlet (akontacija): 25€ na bazi 30 izletnika
 

Opis:Vojak je najviši vrh Parka prirode Učka. Vrh je HPO, a ujedno je i najviši vrh istarskog poluotoka. Uzdiže se 1401 m nad morem. Zbog atraktivnog pogleda koji se pruža na lstru, kvarnerski zaljev, planine Gorskog Kotara, Velebit, Alpe i ltaliju. Na Vojaku je 1911.godine izgrađena Kula koja je kroz svoje postojanje služila kao vidikovaci i promatračnica. Neko vrijeme je bila zapuštena i nekorištena, a od 2004.godine stavljena je u turističku funkciju. Danas je kula uređena kao Info centar, suvenirnica i vidlkovac koji uz postavljene teleskope otvara još bolji pogled na okolni krajolik. Planinarski metalni žig, ugrađen ustijeni, nalazi se 40-ak metara od Vidikovca.

Naša tura kreće s Poklona koji se od davnlh dana ubraja među populama izletišta. Kada su hodočasnici iz Istre na ovom prijevoju po prvi puta ugledali Trsat, poklonili su se Majci Božjoj Trsatskoj. Taj običaj zadržao se i do današnjih dana, a prijevoj je dobio naziv Poklon.

Nastavljamo pokraj pansiona Učka te strmom šumskom stazom dolazlmo do vrha po prilici za sat i pol. Nakon pauze i odmora vraćamo se istom stazom do Poklona. Dužina staze je 7 km i svladava se uspon od 360 m. 

 

Težina staze: lagana
Oprema: Standardna planinarska definirana vremenskim uvjetima
Vodiči:  Dragan Turkalj, pomoćni vodič: Žarko Cvetković
Napomena: Na Poklonu u domu  i restoranu može se kupiti hrana i piće
Prijave i informacije: Dragan 091 527 5591
zakazano Arhiva Prošli izleti