- PD Medvednica - http://pdmedvednica.hr -

ŽBEVNICA – 25.3.2023. – OTKAZANO!!!

Polazak: 6,30 sti Ilica 421
Povratak: oko 21 sat
Prijevoz: autobus Članski doprinos za izlet (akontacija): 24 € na bazi 40, a 28 € na bazi 30 izletnika
Opis:

 

Ćićarija je brdovita visoravan u sjeveroistočnom dijelu Istre i pruža se u smjeru od sjeverozapada na jugoistok. Duga je oko 45 km, a široka 10 do 15 km, sa prosječnom visinom od 750 m. Njezin je zeleni pokrov isprekidan bijelim liticama, pa se taj dio Istre naziva i Bijela Istra.

U blizini državne granice Hrvatske i Slovenije na 1014 m/nv nalazi se Žbevnica, vrh na Ćićariji.

Žbevnica je najzapadniji Hrvatski tisućnjak. Južna strana Žbevnice je strmo odsječena i šumovita.

Vrh je označen zidanim kamenim kupom poput stoga sijena. Vrh je točka HPO (Hrvatska planinarska obilaznica) i IPP (Istarski planinarski put). Nedaleko od vrha u kamen je ugrađen metalni tuljac sa žigom. Gotovo cijelo brdo, pa time i sam vršni dio, je prostrana livada. Pogled s vrha je izuzetno lijep i nije ometan u svim smjerovima. Posebno upečatljivi su vidici prema Ćićariji, Učkoj i cijelom Istarskom poluotoku. Oko 35 minuta hoda od vrha nalazi se planinarska kuća Žbevnica. To je brvnara HPD-a Planik iz Umaga.

Naša tura započinje u selu Trstenik, te po planinarskoj stazi 106 stižemo do vrha Žbevnice. Nakon polusatnog odmora krećemo prema planinarskoj kući, te dalje do sela Brest gdje nas čeka autobus. Na ruti prelazimo dionicu od 8 km i svladavamo 300 metara visinske razlike u vremenu od oko 4 sata.

 

 

 

 

 

Težina staze: lagana
Oprema: Standardna planinarska definirana vremenskim uvjetima
Vodiči:  Dragan Turkalj, pomoćni vodič – Žarko Cvetković
Napomena: Hrana i piće iz ruksaka
Prijave i informacije: Dragan 091 527 5591 ili putem forme
zakazano Arhiva Prošli izleti