- PD Medvednica - http://pdmedvednica.hr -

KOZJAK I MOSOR – 23. – 25.4.2021. (izlet OPŠ i Društva)

KOZJAK I MOSOR  – 23. – 25.4.2021. (izlet OPŠ i Društva)
Polazak:  Ilica 421 u  16,30 Povratak:  25.4.2021. u kasnim večernjim satima
Prijevoz:   autobus Cijena:  prijevoz 250 kn na bazi 25 polaznika, spavanje 80 kn/noć
Opis:

Kozjak je planina sa 2 različita lica. S primorske strane ostavlja dojam močne, neprelazne stjenovite barijere koja se nadvila nad uskim pojasom Kaštelanskog polja, a sa sjeverne strane prostire se visoravan s rijetkom makijom na  čijem se rubu nalaze najviši vrhovi.  Kozjak se proteže u dužini od  16 kilometara od Kllsa do prijevoja Malačka.

Planina Mosor proteže se na potezu od zaobalja Splita (Kliška vrata) na sjeverozapadu, do doline Cetine u zaobalju Omiša na jugoistoku, te između Kaštelansko –  Makarske flišne zone u priobalju i pobrđa Zagore u zaobalju. 

23.4.2021.  Dolazak u Dom Malačka u večernjlm satima, smještaj, noćenje.

24.04.2021.

SVETI JURE (vrh HPO, 669 metara nad morem)

Odlazak iz Malačke u 7,00 u Ninčeviće. Tu počinje uspon koji vodi uzbrdo uz ostatke izgorjele borove šume. Nakon tog požarnog puta počinje oštrija uzbrdica  po siparu pa dolazi do grubo uklesanog nogostupa u kamenu gdje se za prelazak pomažemo klinovima.  Pred sam vrh prolazimo pored kamene crkvice Svetog Jure.  S vrha se pruža pogled na vrhove Mosora i grad Split.

Trajanje uspona 2,30 sati, silaska 2 sata, visina polazišta 198 metara, visina odredišta 669 metara, visinska razlika 662 metra.

Povratak u Dom na ručak.

 

BIRANJ (Sveti Ivan) – vrh HPO 623 metra

Odlazak iza ručka na vrh Biranj do kojeg dolazimo ugodnom stazom koja ide samim hrptom s kojeg se pruža pogled na Kaštelanski zaljev i Split.

Vrijeme uspona 45 minuta, vrijeme povratka 40 minuta, savladavanje visinske razlike od 201 metra.

 

25.05.2021.

GRUPA A

MOSOR- vrh SVETI JURE – KOZIK (Vrh HPO 1319 m}

Najatraktivni i najteži vrh Mosora.

 

U 7 sati odlazak iz  Doma Malačka zaSplit.

U 8,30 sati lokalnim prijevozom odlazi se do sela Dubrava u Poljicima. Uspon počinje u 9 sati u zaseoku Ćotići i  uspinjemo se strmom stazom preko Studenca na Kozik.  Za sam uspon potrebno je 2 sata, a s vrha se pružaju pogledi prema vrhovima Mosora, srednjodalmatinskim otocima, Zagori, planinama Bosne i Hercegovine, konjonu Cetine i ušću Cetine u Omišu.  Spuštamo se preko planinske staze Tepla Pola do Ćotića.

Staza je kružna, početna točka je na 520 metara, a ukupna visinska razlika koja se na putu savladava iznosi 837 metara.

Po spustu, vraćamo se lokalnim autobusom iz Dubrave (17 sati)  i u Split dolazimo oko 17,30 sati. Kava na rivi i povratak u Zagreb.

 

GRUPA B

SPLIT NAJLIPŠI GRAD NA SVITU

Odlazak iz Malačke za  Split u 7 sati.

Jutarnja kava na rivi. Odlazak do Peristila, susret s Grgurom Ninskim, uz obaveznu želju koju će on ispuniti, posjet katedrali  Sv. Dujma, uspon stepenicama do Vestibula. Iza Vestibula nalazi se Etnografski muzej koji govori o životu starih Splićana. S desne strane Peristila vodi prolaz do Jupiterovog hrama i najuže ulice na svijetu zvane “Pusti me proč”. Ručak u nekom od otvorenih objekata pa povratak do Dioklecijanovih podruma. Šetnja na rivi može krenuti na Prokurativu i doći do Matejuške, stare ribarske lučice, a s desne strane uske stepenice mogu vas odvesti do Marijanske vidilice.  Ako bude volje i vremena, može se završiti i na samom vrhu Marjana.

Povratak u Zagreb u kasnim popodnevnim satima

Težina staze:  Sveti Jure Kozjak – srednje teška,   Biranj – lagana,

                             Kozik – jako teška,   Marjan – lagana

Oprema:  Standardna planinarska, štapovi obavezni.
Vodiči:  Irena Hustić, Marina Gotal-Lukša
Napomena: Obavezno pridržavanje mjera Stožera civilne zaštite sukladno stanju s pandemijom.
Pravovaljana prijava za izlet smatra se ona uz koju je uplaćena akontacija.
Prijave i informacije: Irena Hustić, 091 489 9767

 

Prijavom na izlet svaki član Društva potvrđuje da je upoznat sa zahtjevima izleta, da ispunava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu da ima uplaćenu članarinu HPS-a za tekuću godinu, te pristupa izletu na vlastitu odgovornost.Sudionik je dužan tijekom izleta slušati upute vodiča. U slučaju loših vrenmenskih prilika ili drugih nepredviđenih okolnosti , vodič ima pravo promijeniti rutu ili otkazati izlet.

od do
zakazano Obavijesti Prošli izleti