- PD Medvednica - http://pdmedvednica.hr -

Izvješće sa izleta na Knezgrad i Sisol – 10.4.2021.

Knezgrad i Sisol – 10.4.2021.

Naša opća planinarska škola treba u Istru…pa hajdemo onda na Knezgrad i Sisol.

Knezgrad će biti onako, malo za zagrijavanje, a Sisol, to je već ozbiljna stvar.

Zajedno krećemo na Knezgrad

Vrh Knezgrad je na jednom krasnom proplanku usred šume, nema pogleda no kroz krošnje se naziru okolni vrhovi, i Vojak, kao kralj među njima. No spuštajući se do polazne točke zastali smo na jednom krasnom vidikovcu odakle se pružao krasan pogled i na more i na okolne doline i planine.

Autobusom smo se odvezli do Brseča. Grupa B će dalje busom do Plomina i odhodati dio Labinskog planinarskog puta, a grupa A planira iz Brseča krenuti na Plomin, preko…Sisola.

Grupa A

Uspon počinje naglo i prilično strmo a pogled unazad plijeni pažnju. Brseč nad morem, svakim korakom uz planinu, postaje ljepši. Kao mali dragulj, bijeli, urastao u stijene, s plavom pozadinom, baršunastom i nježnom, jednostavno zove da ti se svidi..jako.

Nakon staze, recimo sasvim primjerene Istri, počinje nešto, što ne bih mogla nazvati stazom ali je ipak planinarski put. Kamen..pa opet kamen i pokoja crvena crta koja pokazuje smjer…penjemo se na sam vrh. Prolazimo pored “prozora” u planini kroz koji možeš zaviriti na susjednu nizinu..a ja je držim..na dlanu. Pred završnim usponom još jedan poklon…pogled na čarobno Čepićko polje. Oranice kao iz početnice prvog razreda.

Pogled leti na Sisolske stijene, a tamo moji planinari, kao bubamare, sitne, raznobojne točkice hrle prema vrhu.

I napokon, vrh je tu, nisam ga tako zamišljala, a ne volim guglati previše. Zaslužuje respekt.

Spuštanje, rekli bi, ko spuštanje, no nije. Bilo je tu i sunca i vjetra, snijega ali i cvijeća. Narcise su okitile obronke.

Plominski zaljev bio je nestvarno plav. Ili zelen. Odlučismo obići Plomin i dalje grebenom do Vidikovca. I tako, lijevo more, sivo ili plavo, gore nebo, puno oblaka ali bez kiše, desno zaljev, dubok, uklesan u stijene. A staza kroz kamenje, koje je netko, zaigrajući se, postavio u zemlju okomito, a ne fino položeno, da bude ravno i glatko.

I baš tad ugledasmo u daljini grupu hodača… HHHEEEEJ! HHEEEJ! Prepoznali smo ih po plavim majicama…to je naša ekipa… hoda iznad Plomina..oni su malo razgledali Brseč, pa Plomin i sada završavaju planirani LPP. Dosta su se nahodali, gore dolje, gore dolje sa stalnim pogledom na dimnjak termoelektrane, čak se i slikali u snijegu! Sad natrag u Plomin na prvu pravu okrepu. 5 sati šetnje bilo je sasvim OK..i još Knezgrad zajedno s nama .

A mi nastavismo dalje do Vidikovca, gdje smo se opet svi skupa našli, počastili pićem i izmijenili doživljaje.

Istra uvijek ponudi nešto novo i zato ćemo doći ponovo.

 

zakazano Arhiva Prošli izleti